Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Colegiul Vasile Alecsandri din Galați

Publicat: miercuri, 20 Februarie 2019 , ora 13.07

Una dintre clasele a IX-a de la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați. Profesoara de muzică, Carmen Mihalcea, îi îndeamnă pe elevi să deschidă pagina de internet a postului Radio România Muzical, pentru a putea asculta și apoi, răspunde la întrebările concursului săptămânal organizat în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

Pentru al câtelea an implementați proiectul acesta?

Sigur sunt cel puțin trei ani de când implementăm acest proiect aici, în școală.


De ce l-ați ales?

E o formă inedită de a realiza ora de educație muzicală, care, până la urmă, pentru niște elevi care nu au ca prioritate muzica, cel puțin aici în școală se întâmplă lucrul acesta, pentru că e o școală în care copiii au ca prioritate matematica, informatica, limbile străine. Ca să te faci plăcut, ca să pătrunzi cumva în sufletul lor e o modalitate de a-i stimula. Adevăratul câștig este chiar audiția în sine. Și premiile ne tentează. Am fost premianți în ultimii ani. S-a întâmplat să avem 12, 15, 16 premii într-un singur an. Dar, adevăratul mare câștig este audiția în sine.


Cum e această legătură?

Damian Radu Bogdan, clasa a IX-a A, Colegiul Național Vasile Alecsandri: Eu, fiind un fan, în general în timpul liber al muzicii clasice, motiv pentru care m-am și apucat de pian, deoarece să cânți o piesă este mult mai plăcut decât s-o audiezi. Cinci minute de muzică clasică, în mijlocul orelor,  sunt foarte binevenite, calmante.


Câte ore ai avut deja astăzi și ce ore?

Trei. Mate, fizică și engleză. Și după aceasta mai vine un test la română, deci pregătire psihică, emoțională.


Deci, te ajută?

Da, și este foarte plăcut să asculți muzică clasică, mai ales când este compusă de compozitori foarte cunoscuți și talentați.


Vieru Ana: Aici, ascultând muzică clasică la ore, ne încurajează să ascultăm și acasă, cum au zis și colegii mei. În timpul liber am ascultat muzică clasică și de altfel, după trei ore, de ore grele, chiar ne relaxează, mai ales că profilul acesta este foarte greu și ne și îmbogățește cultura, având în vedere că învățăm despre compozitori renumiți și operele lor. Facem acest proiect de la începutul anului și aș putea zice că preferatul meu ar fi Beethoven.


Cum te ajută pe tine, dacă te ajută într-un fel muzica clasică?

Nistor Diana Cristiana, a IX-a A: Muzica clasică este renumită să te relaxeze și pe lângă relaxare te ajută să te și concentrezi și la acest profil, cu toții știm că avem nevoie de puțină relaxare și să avem un moment de pauză.


Alegi să înveți pe muzică clasică? Spuneai că te ajută și la concentrare?

Nu neapărat când învăț. Când învăț, vreau să zic cu voce tare și să nu mă deranjeze nimic, dar de exemplu când scriu la matematică am pe fundal muzică clasică, la fel și la română, adică te ajută să-ți vină inspirația.

Ce compozitori preferați ai?

Mie îmi plac foarte mult piesele lui Ceaikovski, dar după cum a spus și colega mea, Ana, și mie îmi place de Beethoven, fiind un mare clasic, dar alături de Bogdan, am ascultat Chopin.

Maria Măndița - corespondent Radio România Actualități