ACUM:
0.00
Nocturn jazz
Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Arhivă : Cronici Înapoi

Mare succes al Orchestrei Naționale Simfonice a României în Florida

Bookmark and Share
Publicat: joi, 10 Ianuarie 2019 , ora 10.37

Orchestra Națională Simfonică a României a pornit de la dorința acelor membri ai orchestrelor naționale de tineret care depășind vârsta limită de 28 de ani, deși foarte mulți dintre ei au devenit între timp titularii unor posturi importante la filarmonicile din București și din țară, au dorit să continue să facă muzică împreună la nivelul artistic care le-a adus atât de multe satisfacții profesionale. Proiectul a prins viață în anul 2015, la șapte ani de la formarea Orchestrei Române de Tineret și se poate lăuda cu prezențe la Sofia, Linz, Salzburg, Paris, Lion, Rouen, Geneva și Lille.

De aceea, șansa de a realiza în premieră un turneu în SUA cu o orchestră care poate oferi - fără limită de vârstă - participarea celor mai valoroși membri a generaților de tineri muzicieni care s-au format în spiritul Orchestrelo Naționale de Tineret ale României, a venit ca o binemeritată șansă pentru orgoliul lor artistic și implicit pentru reprezentarea culturii române peste hotare. Pentru că, deși suntem înconjurați din păcate astăzi de orgolii tot mai distructive, cel mai adesea datorită incompetenței, o entitate artistică precum Orchestra Națională Simfonică a României vine să ofere un contraexemplu de orgoliu profesional dătător de speranță.

Din turneul întreprins de Orchestra Națională Simfonică a României în Statele Unite ale Americii cu dirijorul româno-american Cristian Măcelaru și ca solist cu excepționalul violoncelist Andrei Ioniță, alături de care pentru concertele de la New York se va afla trompetistul de jazz de talie mondială Wynton Marsalis, au avut deja loc primele trei concerte, cele din statul Florida, respectiv din Miami, Fort Myers și Gainsville.

Într-un scurt interviu acordat înaintea primului concert al acestui turneu dirijorul Cristian Măcelaru declara: "Suntem la începutul unui eveniment cultural istoric pentru România și pentru noi, artiștii români. Vorbesc despre turneul Orchestrei Naționale Simfonice a României în America, un proiect din care mi-am dorit foarte mult să fac parte, ca să putem să promovăm nu numai cultura, dar și artiștii români interpreți, care depun atât de mult efort zilnic ca să producă ceva foarte frumos și anume muzica. Desigur, nu suntem singuri în acest turneu. Avem doi soliști extraordinari cu care colaborăm: violoncelistul Andrei Ioniță care e unul dintre cei mai recunoscuți și apreciați soliști la ora actuală și marele trompetist Wynton Marsalis, cu care vom colabora într-un proiect de o semnificație și o importanță foarte mare în New York. Este vorba de o piesă pe care a compus-o el și pe care o vom cânta împreună cu el și cu Jazz at Lincoln Center Orchestra. Tot acest turneu este o culminație a ideii că venind împreună, cu toții, într-un spațiu cultural, vom putea găsi, de fapt, esența care ne unește pe noi ca oameni, ca ființe care pot să-și exprime emoțiile, sentimentele, frumusețea interioară… prin muzică."

Turneul din Statele Unite are în program șapte concerte, următoarele fiind programate pe 11 și 12 ianuarie la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis și se va încheia în Detroit și New Jersey pe 13 și 16 ianuarie.

Programul următoarelor concerte:

11 ianuarie - Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

12 ianuarie - Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

13 ianuarie - Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan

16 ianuarie - State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ian. - Violoncellissimo - Concert extraordinar de Ziua Culturii Naționale la Washington

Organizator : Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul : Institutul Cultural Român din New York

Parteneri media: Radio România Cultural și Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.


Oltea Șerban Pârâu