Arhivă : Cronici Înapoi

Neamț Piano Festival - ziua a II-a

Publicat: duminică, 17 Septembrie 2017 , ora 16.40

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, s-a desfășurat cea de a doua zi a Neamț Piano Festival, inițiat și organizat de tânărul pianist român Daniel Petrică Ciobanu, originar din acest oraș al Moldovei. Pe parcursul zilei au avut loc trei evenimente aflate sub semnul dăruirii artelor, prieteniei, frumuseții și energiei creatoare: un recital pentru pian la patru mâini intitulat Dance, o expoziție de pictură și apoi un recital Jazzycal.

Recital pentru pian la patru mâini cu Ana Dmytrenko și Ksenia Fedoruk

În primul recital al zilei de 16 septembrie 2017, intitulat Dance/Dansul, au evoluat pianistele Ana Dmytrenko și Ksenia Fedoruk. Sunt două tinere artiste care, după studiile din Ucraina și Rusia, s-au perfecționat în Marea Britanie și acum la Berlin, fiind laurate și câștigătoare ale unor importante concursuri internaționale. Deși sunt prietene de mai mulți ani, abia recent s-au gândit să abordeze și repertoriul pentru pian la patru mâini.

Special pentru recitalul de la Neamț Piano Festival, cele două artiste, care dețin o tehnică demnă de invidiat, au ales ca tematică Dansul pentru a transmite publicului bucuria lor de a interpreta lucrări în care energia și vibrația sunt în prim-plan. Și, într-adevăr, cum să nu te lași fermecat de îndrăgitele dansuri semnate de Antonin Dvorak și Johannes Brahms, de sonoritățile deosebite ale Dansului macabru de Camille Saint-Saens sau de paginile tumultoase și pline de virtuozitate ale binecunoscutei lucrări Petruska de Igor Stravinski, preferata celor două virtuoze ale pianului? La care s-a adăugat și o partitură prezentată în premieră: Pull the Tiger de Pierre Audiger (Franța), un alt tânăr artist, care a devenit compozitorul în rezidență al festivalului din Piatra Neamț, inițiat și organizat de Daniel Petrică Ciobanu. Pierre Audiger a început să compună de la vârsta de 17 ani și lucrările sale au fost imediat remarcate prin personalitatea lor. Recent, opusurile sale au fost interpretate de artiști consacrați ca Graham Dickson, Sinae Lee sau Ilia Gringolts.

La final cele două tinere pianiste au declarat:

Ana: A fost o formulă neașteptată în care am evoluat. A fost ceva benefic pentru că deja avem alte idei pentru recitaluri viitoare. Sunt perspective noi care s-au deschis odată cu participarea la acest festival unde organizarea a fost fantastică. Așa că ne-am simțit bine și am dat tot ceea ce am avut mai bun. Mi-a mai plăcut faptul că am avut ocazia de a ne cunoaște între noi și la final am devenit chiar prieteni. A fost un loc de socializare minunat! Pentru prima ediție a unui festival este incredibil! Pentru noi proiectul inițiat și organizat de Daniel este un exemplu demn de urmat. Deasemenea, pentru noi tinerii muzicieni publicitatea este foarte importantă. Ceea ce m-a surprins în mod plăcut aici, pentru că presa a fost interesată și a promovat foarte bine acest eveniment atât scris dar și pe rețelele de socializare. Îmi doresc în viitor să-mi găsesc un echibilibru în viața artistică, adică să-mi dezvolt cariera solistică dar să fiu și profesoară. Cu alte cuvinte să fiu mereu activă și să arăt publicului cine sunt și ce mă reprezintă!

Ksenia: Aici, am întâlnit niște oameni extraordinari care fac totul din pasiune. Ceea ce ne-a dat și nouă multă energie. Am simțit că publicul ne-a ascultat cu mare atenție și bucurie până la final ceea ce este de apreciat mai ales că programul a fost destul de dificil. La început de drum ne ajută concursurile, concertele pe diverse scene ale lumii dar și promovarea pe rețelele de socializare pentru că prin ele publicul poate afla tot ceea ce faci. Pentru mine cel mai important în artă ca și în viață este faptul să-ți asculți inima și să faci ceea ce îți dorești oriunde te-ai afla. Deasemenea, tot la fel de importantă este prietenia și sper ca să râmân prietenă pe viață cu Ana!

Expoziția de pictură

Al doilea eveniment al zilei de 16 septembrie 2017 a fost dedicat picturii. Astfel, pe holurile Teatrului Tineretului din Piatra Neamț au expus trei artiști plastici din acestui oraș: Mihaela Surugiu, cea care a reușit să îmbine arta cu marketingul, tablourile sale fiind prezente peste tot în lume; recent a obținut o bursă la Veneția. Apoi Ioana Raluca Brăduleț, care prin lucrările sale redă un univers sensibil și jucăuș, cât mai apropiat de esențial și Andrei Nuțu, distins cu numeroase premii, care experimentează pictura, iconografia, desenul și fotografia.

Jazzycal

Cel de al treilea eveniment al zilei de 16 septembrie 2017 a fost unul deosebit oferit cu multă pasiune de Luiza Zan și Petras Geniusas, două nume consacrate în lumea internațională.

Un talent cu totul excepțional care stâpânește cu dezinvoltură tehnica vocală specific jazz-ului, Luiza Zan, originară din Piatra Neamț, a încântat și emoționat audiența prin repertoriul abordat de la cel specific jazzului (cândva interpretat de Nina Simone) la cel în care se observă o simbioză aparte între clasic și jazz, în lucrări de Johann Sebastian Bach și în special de Serghei Rahmaninov (cu o variantă aparte a celebrei Vocalize), dar și la cel contemporan, reprezentat de Philip Glass și din nou de Pierre Audiger. Cu alte cuvinte, Luiza Zan ne-a fermecat, pentru că a reușit să releve o lume muzicală inovatoare și liberă în care întâlnirea dintre stilul clasic și cel de jazz și chiar pop s-a petrecut în cel mai firesc mod. Încărcătura emoțională a fost mai mare, deoarece binecunoscuta artistă a dedicat acest recital memoriei mamei sale, profesoară în Piatra Neamț.

Partenerul său de scenă a fost un magician al pianului, Petras Geniusas, un binecunoscut interpret și profesor, un virtuoz al repertoriului clasic, dar și un iubitor al muzicii de jazz și al celei pop. A fost un partener cu mult rafinament, cu o deosebită atenție în colaborarea sa cu Luiza Zan. Cei doi minunați muzicieni s-au mai întâlnit cu alte ocazii și deja își cunosc dorințele artistice. De asemenea, Petras Geniusas s-a remarcat și prin interpretarea într-un mod cu totul deosebit a celebrei Rhapsody in blue de Gershwin în varianta sa 747. Un moment prin care acest uimitor pianist a cucerit definitiv publicului din Piatra Neamț. De altfel, așa se explică faptul că pentru recunoașterea amplei sale activități artistice, Petras Geniusas a fost laureat al Premiului Național Lituanian (1992), a primit Medalia Bring your light and Believe din partea Ministerului Culturii din Lituania (2011) și a fost decorat cu ordinul Marelui Duce Gediminas (2015).

Așteptăm cu interes punctul culminant al Neamț Piano Festival, cel din 17 septembrie 2017: concertul de gală care îi are ca soliști pe pianiștii Luka Okros și Daniel Petrică Ciobanu, acompaniați de Orchestra Simfonică Mihail Jora din Bacău dirijată de tânărul William Kunhardt.

Octavia Galescu