Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul de interpretare Ada Ulubeanu - ediția a VII-a

Publicat: marți, 7 Martie 2017 , ora 14.50
Duminică, 5 martie 2017, s-a incheiat cea de-a a VII-a ediție a Concursului de interpretare pianistică Ada Ulubeanu, organizat de Fundația Remember Enescu. O sinteză a acestei competiții ne face chiar directorul concursului, prof. Mihaela Tomescu:

Concursul de interpretare Ada Ulubeanu s-a desfășurat în perioada 3-5 martie la sala A.G.I.R., în parteneriat cu Asociația Generală a Inginerilor din România. A numărat 175 de concurenți din opt orașe ale țării și am adus pentru prima dată și o concurentă din străinătate; este vorba de o pianistă din Republica Moldova. Concursul a cuprins următoarele secțiuni: pian solo, acompaniament, pian complementar, pian amator și muzică de cameră. Marele premiu la secțiunea pian solo a fost câștigat de pianista Eva Garet, în vârstă de 11 ani, de la Colegiul de Muzică George Enescu din București, profesor Mihaela Zamfirescu. La secțiunea acompaniament, marele premiu a fost obținut de Horia Constantinescu, împreună cu soprana Maria Țarălungă, tot de la Colegiul Național de Muzică George Enescu, prof. dr. Diana Spânu. Și în sfârșit, cel de-al treilea mare premiu decernat la secțiunea muzică de cameră a fost pentru formația alcătuită din violonista Ramona Simion și pianistul Vlad Vișenescu.

În afară de aceste două mari premii au mai fost obținute două premii speciale. Premiul de acompaniament Adrian Tomescu a revenit duo-ului format din pianistul Andrei Petrache și violonistul Leo Vladimir. Și am mai avut în cadrul concursului un premiu special oferit pianistei Eva Garet și anume un tablou semnat de pianista și prof. dr. Camelia Pavlenco.

Este un concurs important în activitatea Fundației Culturale George Enescu, această competiție Ada Ulubeanu aflată la cea de-a VII-a ediție și sperăm să fie un eveniment în viața pianiștilor, să însemne un stimulent pentru activitatea lor de studiu de fiecare zi și de ce nu, o atenționare și pentru anume secțiuni care nu sunt totdeauna foarte importante pentru ei, cum ar fi cea de acompaniament sau pentru muzică de cameră și care ar putea să devină în perspectivă forme de desăvârșire și de mare interes artistic pentru viața lor.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie