Arhivă : Cronici Înapoi

Conferința de presă cu privire la Teatrul Național de Opertă și Musical 'Ion Dacian' din București

Publicat: joi, 3 Noiembrie 2016 , ora 15.39

În 3 noiembrie 2016, de la ora 11.00, în foaierul Operei Naționale București, a avut loc conferința de presă cu privire la Teatrul Național de Opertă și Musical "Ion Dacian" din București.

S-au discutat aspecte legate de situația sălii operetei, viitorul instituției, de proiectele și programul din perioada următoare. Au luat parte la această conferință Beatrice Rancea - managerul-director general interimar al celor două instiutții, Corina Șuteu - ministrul Culturii și Bianca Ionescu, directorul adjunct al Operei Naționale.

S-a vorbit în principal despre noul sediu al Operetei Bucureștene, inaugurat cu fast în urmă cu aproape doi ani, în 24 ianuarie 2015, când s-a deschis cu premiera musicalului "Fantoma de la operă" de Andrew Lloyd Webber. Astăzi acest sediu este inutilizabil și rămâne așa, în ciuda demersurilor repetate de a se repune în funcțiune. Motivele sunt multiple ilegalități: terenul pe care a fost construit sediul, sala care a fost deschisă ilegal pentru câteva spectacole, construcția care este un șantier în momentul de față și nu poate lua avizele necesare pentru a funcționa, suma de 11 milioane de euro cu TVA, pusă de către Ministerul Culturii la dispoziția precedentei conduceri care s-a aflat în fruntea celor două instituții (Opera Națională și Teatrul de Operetă) și virați, fără a avea loc nicio licitație, în contul unui antreprenor olandez, însărcinat cu construcția sediului. Toate aceste ilegalități au fost cercetate de către Corpul de Control al Primului-ministru, sinteza acestui raport - ne-a informat Corina Șuteu - va fi publicată pe site-ul Ministerului Culturii. În concluzie, acest sediu nu are avize și nu poate fi utilizat până când nu există o sentință judecătorească, iar procesul care ar debloca această situație încă nu a început.

Se încearcă, de asemenea, o separare, din punct de vedere administrativ, a celor două instituții operă-operetă.

Pentru a se continua, totuși, activitatea operetei, din punct de vedere artistic, s-au închiriat săli de repetiții și o sală de festivitate de la Palatul Parlamentului, unde va avea loc și primul spectacol - o premieră cu opereta "Liliacul" de Johann Strauss, programată pe 30 decembrie. Spectacolul va fi imaginat de regizorului Matteo Mazzoni, cel care lucrează și la apropiata premieră a operei "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini de la Opera Națională București. Din ianuarie 2017, în această sală de festivități, de la Palatul Parlamentului, se vor derula, săptămânal, spectacolele Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", din București.


Reportaj realizat de Jeanine Costache