Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul Național de Interpretare 'George Georgescu' - ediția a XXIV-a

Publicat: luni, 23 Mai 2016 , ora 15.47
Unul dintre cei mai importați dirijori ai României s-a născut, cu 129 de ani în urmă, în orașul Sulina. George Georgescu a fost ani la rând, director al Filarmonicii George Enescu, dar și al Orchestrelor Radio și Operei Naționale București. Marele dirijor român și-a început cariera în 1918 la Berlin, oraș în care a susținut și ultimul său concert, pe 1 septembrie 1964. De aproape un sfert de veac, personalitatea lui George Georgescu este celebrată prin Concursul Național de Interpretare, desfășurat în fiecare primăvară la Tulcea. Ediția cu numărul 24 s-a desfăușurat în perioada 20-22 mai 2016. S-a deschis cu proiecția unui documentar despre personalitatea marelui dirijor și cu un recital susținut de violonista Maria Marica - câștigătoarea trofeului "George Georgescu", ediția 2015. Această ediție a coincis și cu Noaptea Muzeelor ce a adus un plus seriilor de manifestări culturale desfășurate la Tulcea. Ediția de față s-a bucurat de prezența violoncelistului Marin Cazacu, președintele juriului de anul acesta al unui concurs desfășurat pe șase secțiuni, incluzând: pian, instrumente de suflat, instrumente de coarde, canto, instrumente populare și muzică de cameră. Un concurs destinat elevilor claselor I - XII, din principalele licee de muzică din țară:

"Sunt impresionat de deschiderea și mai ales de implicarea tuturor celor din orașul Tulcea pentru a-i păstra memoria lui George Georgescu. Măsurarea forțelor este, pot să spun, aproape obligatorie. Dacă vrei să-ți cunoști limitele și capacitățile de a continua în această profesie, trebuie să știi până unde poți să mergi. Iar concursul în sine este un concurs mai degrabă cu tine însuți decât cu alte persoane. Eu sunt mulțumit pentru că în România există o pepinieră, din care vor fi selectate natural, într-un mod firesc, cei mai buni muzicieni..."


Un concurs interșcolar am putea spune, pe care elevii și profesorii lor îl cunosc, de unde și numărul mare de concurenți înscriși - peste 300 de tineri muzicieni:

"Este o tradiție deja și foarte curios că vin foarte mulți copii. Cred că dacă se vor organiza puțin mai bine, acest concurs va avea un mare viitor...."(tenorul Ionel Voineag)

Un maraton de două zile pentru cei care au jurizat. Între cei 12 finaliști selectați s-au aflat șase pianiști, un flautist, două soprane, un violonist și un chitarist. Ei s-au întrecut în gala desfășurată la Palatul Copiilor, duminică 22 mai. Pentru prima dată în istoria concursului, câștigătorul ediției 2016 a fost de la secțiunea canto. Soprana Elena Cristina Popa - elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte "Marin Sorescu" din Craiova a intrat în posesia marelui premiu și a trofeului "George Georgescu":

"Știam că sunt concurenți foarte buni, am avut foarte multe emoții... nu știam că o să cânt așa bine și poate să iasă totul foarte bine..."


"Majoritatea dintre profesori a votat pentru ea, pentru emoție, pentru modul de frazare, pentru ce a putut face ea cu vocea...." (soprana Mariana Colpoș)


Trofeul a fost înmânat de doamna Ioana Georgescu, fiica maestrului:

"Fiecare ediție este exact ca vinul. Ani buni, ani mai puțini buni... Anul acesta a fost o variație...am auzit un clarinetist foarte bun și un chitarist excelent... Cel mai important pentru marele premiu sunt talentul, nuanțele și în special emoția pe care ți-o transmite tânărul..."

Anul următor va fi o ediție jubiliară. Iată cum se prefigurează:

"Dintr-un concurs de interpretare preconizăm să devină un festival al orașului, aducând muzicieni de mare calibru, ca timp de două trei zile să dea concerte în plus de acest concurs de interpretare..." (Ioana Georgescu)

Reportaj realizat de Jeanine Costache