Arhivă : Cronici Înapoi

'Scrisori și viori' la Muzeul Național 'George Enescu'

Publicat: joi, 31 Martie 2016 , ora 16.11

Miercuri, 30 martie 2016, într-una dintre cele mai frumoase clădiri ale capitalei, Palatul Cantacuzino, a avut loc lansarea celui de-al treilea volum din seria ''George Enescu - Scrisori''.

Serata culturală "Scrisori și viori", organizată de Muzeul Național "George Enescu" a stat, în realitate, sub semnul unei triple sărbători. Astfel, lansării de carte și recitalului cameral care se găseau pe afișul evenimentului, li s-a alăturat chiar aniversarea muzicologului Viorel Cosma, care, de altfel, s-a ocupat de îngrijirea acestui volum. Alături de o prelegere menită să-l surprindă pe compozitorul George Enescu în cele mai diverse ipostaze umane, Viorel Cosma ne-a împărtășit și câteva gânduri de bucurie cu privire la această zi specială:

"În viața mea nu am mai avut ocazia să îmi sărbătoresc ziua de naștere în momentul în care am și o lansare de carte. În această seară am avut un dublu eveniment: lansare de carte și ziua nașterii și iată că amândouă s-au suprapus, deci am putut să mă bucur de o sărbătoare cu totul deosebită. M-a bucurat mult de tot faptul că a apărut acest volum, scos de către muzeu."

La începutul serii, Sever Voinescu, reputat publicist, avocat și om politic, ne-a prezentat viziunea sa asupra volumului de scrisori:

"Scrisul de scrisori, corespondența, acordul acesta epistolar, este unicul mod în care se pot împăca singurătatea și tovărășia. Este singurul punct în care cineva poate fi deopotrivă singur și cu ceilalți, cu cei cărora le scrie. Mi-a venit acest lucru în minte în timp ce citeam acest volum pentru că acești poli se regăsesc impecabil în corespondența lui Enescu."

Cea de-a doua jumătate a evenimentului, intitulată "Viorile lui Enescu în recital", i-a avut ca protagoniști pe Gabriel Croitoru, alături de o parte din studenții clasei sale de vioară, Andra Andrei, Simina Croitoru, Sabin Penea și Laura Șandru. Cei cinci violoniști au interpretat pe viori aparținând colecției lui George Enescu, semnate de celebrii lutieri Guarneri del Gesù, Pierre și Hippolyte Silvestre și Paul Kaul. Acompaniați la pian de Clementina Ristea-Ciucu, aceștia au încântat publicul meloman cu câteva șlagăre ale muzicii clasice, din creația compozitorilor Igor Frolov, Astor Piazolla, Scott Joplin, Dmitri Șostakovici și Fritz Kreisler.

Întreaga manifestare a fost moderată de Cristina Andrei, director general al Muzeului Național "George Enescu".

Reportaj realizat de Ana Diaconu