Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara - 23 februarie 2016

Publicat: miercuri, 24 Februarie 2016 , ora 14.28
Am ajuns aproape la jumătatea Stagiunii de marți, sezonul 2015-2016 și pot spune că mai toate serile, de la Sala mică a Ateneului Român, s-au bucurat de un public numeros. O seară dedicată iubitorilor muzicii baroce a oferit, în 23 februarie 2016, soprana Angela Șindeli alături de cinci instrumentiști: clavecinista Andra Demidov, violoniștii Raluca Stratulat și Mircea Lazăr, violoncelista Andreea Țimiraș și oboista Doris Iorga. Angela Șindeli s-a specializat în interpretarea muzicii baroce. În noiembrie 2014, ea a obținut titlul de Doctor în muzică cu lucrarea "Mit, seducție, mister: ipostaze ale feminității în opera lui Georg Friedrich Händel".
Cu o selecție vocal-instrumentală din cele mai importante opere și cantate de Handel, soprana Angela Șindeli a adus pe scenă "o poveste barocă", după cum a precizat în finalul recitalului:

"A fost o poveste barocă. M-a ajutat în acest sens și faptul că am ales un singur compozitor, Hände,l și atunci am ales opere și cantate din diferite perioade de creație. Concepția este iubirea care guvernează cam tot și în diferite forme, de la iubire romantică, împărtășită, împlinită, până la trădare, până la sentimente înșelate... până la adevărate accese de furie, de nebunie. Am vrut să fac câțiva pași în stil menuet pentru că mă atrage foarte mult și zona dansurilor de curte și cred că pentru baroc este extrem de reprezentativă, atât mișcarea, imaginea, cât și sunetul. Se îmbină foarte bine... Partenerii de scenă au fost niște tineri extrem de entuziaști, care au vibrat imediat la această propunere și care sunt și ei artiști deja pe un drum foarte clar profesional. Au fost extrem de receptivi să facem un spectacol baroc."

Am avut parte de "o poveste barocă" atent creionată de soprana Angela Șindeli, într-o sală care se pretează la o astfel de muzică. A încercat, și în mare parte a reușit, să redea toate elementele stilistice specificie creației lui Handel, prin atitudine, interpretare și mișcare scenică. Și... dacă trecem peste unele probleme de intonație, de susținere și de respirație - poate inerente într-un parcurs muzical de aproape 60 de minute - putem spune că a fost o seară cu care ne întâlnim destul de rar în sălile de concerte. Vocal și stilistic, soprana Angela Șindeli, împreună cu partenerii săi de scenă, a reușit să plaseze publicul într-un univers sonor și expresiv cu totul special.

Jeanine Costache