Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Română de Tineret la Ateneul Român - 22 iunie 2014

Publicat: luni, 23 Iunie 2014 , ora 11.38

Cu profundă emoție și bucurie scriu aceste rânduri. Duminică, 22 iunie 2014, la ora 11, am fost în Sala Mare a Ateneului Român, la concertul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal. Un concert ce precede cu două zile evoluția muzicienilor români pe scena Filarmonicii din Berlin. Un program divers și ambițios: Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, Dansul celor șapte văluri din opera Salomé de Richard Strauss și Simfonia nr. 6 "Patetica" de Piotr Ilici Ceaikovski. Ca de fiecare dată în cei cinci ani de când există, cel mai tânăr ansamblu simfonic mare al țării noastre, membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, face dovada unor calități excepționale, confirmate de succesele obținute și pe plan internațional - concerte la Paris, Strassbourg, Berlin. Să nu uităm și evoluțiile strălucitoare din cadrul ultimelor două ediții ale Festivalului Internațional "George Enescu".

Orchestra Română de Tineret este visul împlinit de doi mari artiști, violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundației "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov" și al Lanto Communication. Au fost selectați cei mai buni tineri muzicieni din țară. Am apreciat de multe ori, așa cum se cuvine, calitățile umane și de organizator, dârzenia și consecvența maestrului Marin Cazacu pentru reușita unui demers ce poate fi calificat drept o luptă cu morile de vânt cu forurilor competente din țara noastră. O luptă dură dar câștigată, pentru că, astăzi, Orchestra Română de Tineret are un statut oficial, iar activitatea ei este susținută și coordonată de Centrul Național "Tinerimea Română". Tinerii muzicieni i-au răsplătit strădania, alcătuind o orchestră minunată în care fiecare individ este un virtuoz dar, în același timp, membru al unui întreg unitar, care are trup, minte și mai ales suflet. Sufletul acestui ansamblu este maestrul Cristian Mandeal.

Am scris de multe ori despre Cristian Mandeal ca despre un dirijor bun, foarte bun, excepțional dar, după concertul din dimineața zilei de duminică 22 iunie, pot să-l numesc pe Cristian Mandeal un muzician ÎMPLINIT. În parcursul ascendent al fiecărui artist, există porțiuni de lumină și de întuneric, perioade de încredere exuberantă, dar și de neîncredere și depresie. Privită dinspre public, viața unui artist pare doar strălucitoare, edulcorată de lumina reflectoarelor și de aplauzele furtunoase de la final de spectacol. Din culise însă, aceeași viață poate fi în realitate, dură, nedreaptă, urâtă chiar. Cristian Mandeal a avut parte de tot ce poate însemna viață de artist. A mers înainte, mai ușor sau mai greu, dar a avut forța să ajungă la statutul tânjit de mulți, dar atins de puțini: acela de artist împlinit, suveran, calm și, în sfârșit, senin. Nimeni nu-i poate contesta cariera, valoarea, calitățile. Cunoaște muzica, o simte si o înțelege în profunzimile ei și cea mai mare bucurie este să-i trăiască frumusețea, în egală măsura cu cei ce-i sunt alături, pe scenă și cu cei care îl ascultă, în sală. Are, în sfârșit orchestra lui - și nu-și putea dori muzicieni mai buni, mai talentați, mai ascultători și mai recunoscători pentru tot ceea ce primesc de la conducătorul lor. Cristian Mandeal știe să construiască și să rafineze o orchestră. Talentul, forța, entuziasmul și ambițiile juvenile se combină cu experiențele solide ale unei cariere și ale unei vieți. Iar rezultatul... Cu profundă și sinceră bucurie consemnez concluzia acestor rânduri: tinerilor muzicieni din întreaga țară nu li se putea întâmpla nimic mai bun decât întâlnirea cu Maestrul, care recunoaște la rândul său influența uriașă pe care această întâlnire a avut-o asupra artistului și asupra omului, deopotrivă. Din acest moment, în fața Orchestrei Române de Tineret, toate drumurile sunt larg și generos deschise.


Cristina Sârbu