Arhivă : Cronici Înapoi

Ziua Culturii Naționale la Ateneul Român

Publicat: joi, 16 Ianuarie 2014 , ora 12.49

Ministerul Culturii a organizat miercuri, 15 ianuarie 2014, cu sprijinul Filarmonicii "George Enescu" și al Operei Naționale București, la Ateneul Român, un eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale - instituită prin lege în 2010 și care a marcat anul acesta 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, "omul deplin al culturii române". Personalități culturale, membri ai Academiei Române, membrii Guvernului României, ai comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, directori ai instituțiilor de cultură și conducătorii uniunilor de creație în publicul de la Ateneul Român.


"Domnilor miniștri, Excelențele voastre, Preasfinția voastră, doamnelor și domnilor, bine ați venit la Ateneul Român - edificiul arhitectonic etalon pentru cultura română." - cuvintele de debut ale concertului de miercuri, 15 ianuarie 2014, eveniment care a marcat Ziua Culturii Naționale.

Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, i-a avut ca soliști, în ordinea intrării în scenă, pe baritonul Șerban Vasile, violoncelistul Ștefan Cazacu, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul Teodor Ilincăi, violonistul Vlad Stănculeasa și soprana Elena Moșuc. Un program de sărbătoare care a cuprins opusuri de Tiberiu Olah, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și George Enescu, dar și arii din operele lui Gioacchino Rossini ș Giuseppe Verdi.

Vlad Stănculeasa ne spune cum sunt emoțiile unui astfel de concert:

"Mari, bineînțeles. Și alegerea repertoriului m-a emoționat destul de tare, pentru că am crescut cumva cu piesa aceasta - Balada de Ciprian Porumbescu - și știu că are un loc special în inima fiecărui român. Cultura României are un loc aparte și se simte asta. Se simte în sală, se simte în public, se simte pe stradă chiar. Spiritul românului este unul înțelept."

Cum este văzută Ziua Culturii Naționale de cei prezenți în sală?

Dirijorul Mădălin Voicu: "Un concert frumos, un concert firesc cu ocazia acestei sărbători. Un concert care arată că seminția sau talentul sau harul acestui popor - mai ales dintre cei care fac muzică - se reevidențiază și e bine că din când în când ne aducem aminte de cultura românească."

Soprana Felicia Filip: "Dumneavoastră nu puteți prinde și imagine. Eu am tricolorul pe mâna mea și aproape de inimă și am avut o mare mândrie în momentul în care am pășit în acest Ateneu miraculos care înseamnă cultura și spiritualitatea noastră, iar pe scenă a fost o desfășurare de valori care mi-a mângâiat inima și m-a făcut să fiu mândră că sunt româncă și că avem și o zi a Culturii Naționale, a culturii române."

Dirijorul Ion Marin: "E o formă de a marca ceva ce ar trebui să fie 365 de zile pe an. Nu cred că se poate face în contextul evoluției unei țări moderne în Europa o zi excepție de la a sărbători propria cultură și de la a sărbători cultura europeană. Nu cred că poate să existe pentru România la ora actuală atât în interiorul țării, cât și în străinătate un minut în care cultura națională să nu fie sărbătorită."

Reportaj de Lucian Haralambie