ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de... sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Arhivă : Cronici Înapoi

Romanian Sinfonietta la Ateneul Român - festivalul 'Enescu și muzica lumii'

Bookmark and Share
Publicat: marți, 20 August 2013 , ora 12.23
În 19 august a avut loc concertul susținut de Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijată de Horia Andreescu, la Ateneul Român. Reporter la eveniment: Lucian Haralambie și debut cu o declarație a dirijorului:

"Marea majoritate membrii ansamblului au venit pentru prima dată să cânte pentru orchestră, așadar au fost la prima lor experiență, cu un program foarte serios, foarte solicitant, s-a lucrat foarte intens. Dincolo de dificultatea tehnică, dincolo de pretențiile de nuanțe și de frazare, lucrurile începeau să prindă contur și am început să comunicăm și în final să transmitem publicului acea stare de bine și de înțelegere a muzicii, care i-a făcut și pe ei fericiți".

Prima parte a fost alcătuită din Uvertura operei "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini și Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn. Solistă Ioana Goicea.

Iată ce a declarat pianistul Mihai Ritivoiu, prezent la acest concert :

"O interpretare tânără, foarte strălucitoare și sensibilă în același timp a concertului de Mendelssohn, pe care îl consider o capodoperă și mă bucur oricând să-l ascult."

O altă opinie din public:

- Temperament, pasiune, iubire, dragoste, toate acestea au fost prezente la Ioana Goicea. Atunci când emoțiile se simt în sală, e clar că ceva bun se întâmplă pe scenă. A fost un Mendelssohn superb.

În partea a doua, publicul numeros din Sala Mare a Ateneului a putut audia cea de-a VIII-a simfonie a lui Ludwig van Beethoven. Ropote de aplauze și un bis cu mare priză la public - Libertango de Astor Piazzola. Per total, o nouă seară de "Vară Magică".


Opinii la final de concert:

- Am fost încântate de tinerețea orchestrei, de entuziasmul pe care l-au avut. Maestrul Andreescu cred că s-a întrecut pe sine și le-a oferit tinerilor acestora exact ce aveau nevoie ca să ne încânte pe noi. Au avut prospețime, s-a citit pe fața lor bucuria de a cânta și noi în sală am fost răsfățați.

- Un concert absolut minunat. Se pare că au deja un anume sunet și-au dezvoltat propriul lor sunet ca și ansamblu, pe care iată, maestrul Andreescu a știut să-l exploateze din plin.


Lucian Haralambie