Arhivă : Cronici Înapoi

Gala Verdi Wagner la Opera Națională București

Publicat: luni, 1 Aprilie 2013 , ora 13.16

Strălucire și eleganță la Opera Națională București! Personalități din lumea culturală, dar și politicieni, au defilat duminică seară, 31 martie 2013, pe covorul roșu. Concertul de gală prilejuit de împlinirea a două secole de la nașterea marilor compozitori Giuseppe Verdi și Richard Wagner a umplut până la refuz Sala Mare a Operei Naționale. Artiști lirici care cântă pe scena bucureșteană, dar și soliști români cu renume care au încântat publicul pe alte meridiane - Valentina Naforniță, Alexandru Badea, Dan Paul Dumitrescu - au cântat sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal.

"Opera Națională își pune valorile în prim-plan și încearcă să se poziționeze acolo unde poate a fost cu destul de mulți ani în urmă." - a spus directorul Operei Naționale București, Răzvan Ioan Dincă, într-o conferință de presă susținută duminică, înainte de începerea concertului de gală, în foaierul instituției.

De pe marile scene ale lumii pe scena Operei Naționale din București Valentina Naforniță, Alexandru Badea, Dan Paul Dumitrescu alături de soliști ai Operei Naționale au oferit publicului bucureștean o seară specială în care, timp de mai bine de două ore, au putut fi ascultate cele mai frumoase pagini din operele celor doi mari compozitori Giuseppe Verdi și Richard Wagner.

Răzvan Ioan Dincă: "Acum avem trei voci extraordinare din cei peste o sută de artiști români pe care-i avem în străinătate. Vrem să-i aducem acasă să cânte pentru că ei performează efectiv pe scene foarte mari ale lumii. Sunt mari valori, noi nu le putem ține pentru că nu putem să le asigurăm acele onorarii frecvente pe care o operă cu ar fi Covent Garden o poate face cu ușurință, dar putem apelând la calitatea pe care ei o au, putem să-i aducem în România să cânte câte un spectacol, câte un concert."

Spectacolul începe încă din foaier. Aici a fost inaugurată o expoziție de fotografii prelucrate manual, cu rame baroce, cu mari artiști români care, în decursul timpului, au jucat în distribuțiile operelor celor doi mari autori - Verdi, Wagner. Una dintre ele este soprana Maria Slătinaru-Nistor, emoționată să reasculte titlurile pe care ea însăși le-a cântat de-a lungul carierei.

Maria Slătinaru-Nistor: "Când spui Wagner și Verdi, într-adevăr merită acest covor roșu și publicul numeros pe care-l avem în seara asta. Orchestra a sunat foarte omogen și foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult și intervenția soliștilor cu ariile respective care sunt foarte grele."

"A fost un moment într-adevăr sărbătoresc" - a spus criticul muzical Dumitru Avakian, apreciind evoluția orchestrei conduse de maestrul Cristian Mandeal.

Dumitru Avakian: "Orchestra simfonică se ridică de la nivelul fosei la nivelul unor responsabilități pe care trebuie să le aibă într-un teatru muzical într-adevăr de calitate. Orchestra se vede că nu e o orchestră wagneriană, nu are experiența cântului wagnerian. Soliștii, și ei, se adaptează stilului wagnerian. Sigur că Marius Budoiu este cel care poate fi apreciat ca fiind cel mai aproape de stilul respectiv, are o experiență în acest sens, o cultură."

Aflată pentru prima oară pe scena Operei Naționale București, soprana Valentina Naforniță și-a cucerit aseară publicul.

Valentina Naforniță: "Mă bucur foarte mult! Desigur este o realizare pentru mine să mă întorc și să fiu primită atât de bine și atât de călduros. Este foarte plăcut!"

Personalități din lumea culturală, dar și politicieni au defilat pe covorul roșu. Concertul de gală a umplut până la refuz Sala mare a Operei Naționale.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu: "Sunt impresionat! A fost un eveniment din toate punctele de vedere. Calitatea artistică a producției a fost cu totul excepțională."

Sâmbătă, 30 martie, a fost prezentat și însemnul heraldic creat special pentru instituție, acesta fiind de acum înainte noul logo al Operei Naționale București.

Directorul instituției, Răzvan Ioan Dincă: "Un blazon care va fi de acum emblema acestei instituții, sperăm noi, pe o perioadă foarte lungă de timp. Este un însemn care vorbește despre istorie dar, în același timp, despre ceea ce înseamnă operă în general."

Reportaj realizat de Diana Joicaliuc