Arhivă : Cronici Înapoi

Program Lutoslawski - Verdi, la Ateneul Român

Publicat: vineri, 11 Ianuarie 2013 , ora 13.53

A doua săptămână de ianuarie propune la Ateneul Român nu doar un simplu afiș al stagiunii cu ale sale semnificații artistice legate de valoarea muzicii, de întâlnirea cu ocupantul podiumului dirijoral - tânărul și dinamicul șef de orchestră bulgar Martin Panteleev - sau cu pianistul Horia Mihail. Programul se dorește a fi o evidentă punctare a două dintre reperele aniversare ale lui 2013: centenarul nașterii lui Witold Lutoslawski și bicentenarul Giuseppe Verdi.

Mica suită pentru orchestră de Witold Lutoslawski a găsit în bagheta lui Martin Panteleev o foarte interesantă și atractivă concretizare sonoră la pupitrul Filarmonicii "George Enescu". Partidele coardelor au sunat amplu, robust. E adevărat că poate am fi dorit ceva mai multă strălucire în ceea ce privește compartimentele suflătorilor. Energic, foarte dinamic, colorat, adesea mizând pe contraste foarte evidente - poate chiar prea -, așa a răsunat această partitură muzicală la Ateneul Român ieri seară (joi, 10 ianuarie 2013). Probabil că astăzi, având în vedere că se mai repetă concertul, totul va fi mult mai legat și, probabil, strălucirea va fi una mult mai firească.

Același lucru cred că s-ar putea spune și referitor la Variațiunile după Paganini de Witold Lutoslawski, în care colaborarea pianistică a lui Horia Mihail cu bagheta dirijorului a fost una eficientă, în general, dar care probabil că în această seară va găsi mai mult firesc, mai multă naturalețe, mai multă lejeritate. Am apreciat virtuozitatea lui Horia Mihail și strălucirea pianisticii sale, nervul și extraordinara rigoare cu care a tălmăcit această partitură succintă, dar foarte eficientă ca spectaculozitate pentru public.

După pauză au urmat piesele sacre de Giuseppe Verdi în colaborarea Corului Filarmonicii, pregătit de Iosif Ion Prunner. Monumentalitate, culoare, căldură expresivă, la un moment dat tempouri poate prea lente dar, în orice caz, o evidentă evlavie în tălmăcirea acestor partituri verdiene. Nota riguroasă a lăsat să se întrevadă o baghetă despre care am dori să auzim cât mai multe în viitor.

Anca Ioana Andriescu