Arhivă : Cronici Înapoi

Pianistul Andrei Licareț și Cvartetul Arcadia pe scena Ateneului Român

Publicat: joi, 26 Iulie 2012 , ora 13.40

Miercuri, 25 iulie 2012, în Sala Mare a Ateneului a avut loc un nou eveniment din cadrul festivalului Magic Summer, festival organizat de Lanto Communication. Dacă precedenta întâlnire a adus pe scenă un maestru, pe pianistul Valentin Gheorghiu, alături de invitații săi, aceasta a fost dedicată în exclusivitate laturii tinere a artei interpretative românești. În fața publicului s-au aflat pianistul Andrei Licareț și Cvartetul Arcadia.

Programul propus a fost alcătuit în exclusivitate din creații aparținând secolului al XIX-lea, cu precădere din prima jumătate a acestuia. Recitalul a debutat cu Cvartetul op.13 nr.2 în la minor de Felix Mendelssohn; o lucrare de tinerețe a compozitorului, din care muzicienii ce formează Cvartetul Arcadia, adică violoniștii Ana Tőrők și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Tőrők, au încercat să redea toate detaliile etalate pe parcursul acesteia. A urmat Sonata op. 28 nr.15 în Re major "Pastorala" de Ludwig van Beethoven, o lucrare redată cu mare atenție de pianistul Andrei Licareț.

Punctul culminant al serii a fost atins în cea de-a doua jumătate a recitalului, atunci când muzicienii și-au unit forțele pentru a cânta împreună Cvintetul cu pian op.44 în Mi bemol major de Robert Schumann. De la primele și până la ultimele sunete aceștia au reușit să mențină viu interesul publicului, care a gustat fiecare mișcare a cvintetului. Această lucrare a pus punct celui de-al doilea recital ce a avut loc în cadrul festivalului Magic Summer.

La final am stat de vorbă cu violistul Traian Boală și cu pianistul Andrei Licareț, care ne-au vorbit despre recitalul de la Ateneu.


Cum ați rezuma în câteva cuvinte evenimentul din această seară?

Traian Boală: În câteva cuvinte... Ori într-un cuvânt: extaz; ori în mai multe, încă suntem emoționați... A fost o experiență extrem de plăcută, sala Ateneului este foarte ofertantă din punctul de vedere al sunetului, publicul a fost minunat, foarte călduros și ne-am simțit extraordinar de bine.


Cum a fost colaborarea cu pianistul Andrei Licareț?

Traian Boală: Absolut ideală. Am cântat și cu alți pianiști în această formulă de cvintet cu pian și cred că este una dintre cele mai fericite situații, este un muzician foarte bun din toate punctele de vedere, tehnic și muzical.


Cum ați descrie recitalul din această seară?

Andrei Licareț: E foarte proaspăt fiindcă abia s-a terminat, așa că îmi este greu să fac o radiografie foarte precisă. Pot să spun că m-am bucurat foarte mult că am putut cânta în cadrul acestui festival de vară, care am văzut că are publicul său, care vine la concerte indiferent de vreme. M-am bucurat că m-am reîntâlnit cu Cvartetul Arcadia cu care am colaborat anul trecut pentru prima oară. Ne-am înțeles foarte bine și a fost o relație și o comunicare foarte naturale și ne-a făcut plăcere să cântăm împreună. E un sentiment extraordinar să cânți într-o asemenea sală precum cea a Ateneului, pe instrumente de calitate, cu parteneri cu care te înțelegi, o muzică deosebită.

Radu Mihalache