Arhivă : Cronici Înapoi

Valentin Gheorghiu și invitații săi în deschiderea Festivalului 'Magic Summer' de la Ateneul Român

Publicat: vineri, 20 Iulie 2012 , ora 9.58

Festivalul "Magic Summer", organizat de Fundația culturală Lanto Communication, și-a deschis porțile în 18 iulie 2012 la Ateneul Român, printr-un concert special, susținut de pianistul Valentin Gheorghiu și invitații săi: pianistele Roxana și Valentina Gheorghiu, violonistul Gabriel Croitoru și violoncelistul Marin Cazacu.

Programul propus a fost unul cuprinzător și variat în același timp, debutând cu două lucrări interpretate la 4 mâini de pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu: Sonata în Re major KV381 de Mozart - gingașă, senină, în care cei doi muzicieni au evidențiat prin dialoguri vocalitatea discursului instrumental și Rondo-ul în Re major D.681 de Schubert, plin de o cantabilitate reflectată în conturarea culorilor timbrale. A urcat apoi pe scenă pianista Valentina Gheorghiu, care a ales să interpreteze "Pagodes" și "La soiree dans Grenade" din suita Estampes de Claude Debussy și "Vallée d'Obermann" din Ani de pelerinaj de Franz Liszt, urmând ca pianiștii din familia Gheorghiu să se reunească apoi pe scenă pentru a interpreta Romanță și Vals în La major pentru pian la 6 mâini de Rachmaninov. Două alte lucrări cu Roxana și Valentin Gheorghiu protagoniști au încheiat prima parte a serii: două dintre Dansurile slave op.72 de Dvoűák, într-o interpretare plină de expresivitate și profunzime și o transcripție pentru pian la 4 mâini a Rapsodiei op.11 nr.1 de George Enescu semnată de Valentin Gheorghiu, o realizare de mare finețe atât din punct de vedere pianistic, dar și interpretativ.

Pianistului Valentin Gheorghiu i s-au alăturat după pauză violonistul Gabriel Croitoru și violoncelistul Marin Cazacu, în Trio-ul nr.4 în mi minor "Dumky" de Dvoűák, interpretare plină de energie și optimism, dar și melancolie și interiorizare, în părțile lente.


Cum s-a simțit din nou pe scenă alături de maestrul Valentin Gheorghiu ne spune violonistul Gabriel Croitoru: "ca întotdeauna foarte bine, ca între prieteni, mă bucur că Dumnezeu ne dă șansa de a cânta alături de un așa mare artist și, pentru mine cel puțin, e o încântare de fiecare dată."

Tot la sfârșitul concertului, am avut onoarea să stau de vorbă și cu pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu și violoncelistul Marin Cazacu.


Marin Cazacu:
"Am făcut o socoteală; 30 de ani au trecut de când am cântat prima oară împreună și nu puteți să vă imaginați bucuria care se așterne pe sufletele noastre de câte ori se întâmplă să avem o seară comună, pentru că seara comună înseamă emoție comună, acea prietenie care se dezvoltă prin sunete și prin reacțiile publicului, care ne iubește în același fel în care noi iubim muzica."


Valentin Gheorghiu: "Și mai înseamnă ceva. Un univers sonor care aparține unor genii, de care oamenii ar avea nevoie să li se împărtășească mai des. Noi ne simțim apropiați datorită muzicii."


Roxana Gheorghiu: "Nu numai din cauza muzicii, ci și a afinităților psihice."


Marin Cazacu: "Adevărul este că muzica ne unește, nu numai pe noi, interpreții. Unește publicul, oamenii se simt mai buni, mai prietenoși, mai toleranți."


Într-adevăr, publicul a fost vrăjit de muzica interpretată de Valentin Gheorghiu și invitații săi. Iar "vara magică" de la Ateneul Român continuă în fiecare miercuri, până în 29 august.

Repotaj de Andreea Chiselev