Arhivă : Cronici Înapoi

Despre Obsesii cu Alexandru Tomescu, Ana Pepine și Paul Cimpoieru

Publicat: miercuri, 30 Mai 2012 , ora 13.59

Clar-obscur, umbre și lumini și muzica celor Șase Sonate de Eugène Ysaÿe s-au împletit într-un spectacol ce a ținut cu sufletul la gură câteva sute bune de ascultători care au umplut până la refuz sala Operei din București. Da, ați ghicit, vorbesc despre a cincea ediție a Turneului Național „Stradivarius” – Obsesii – care a ajuns aseară la București.

După ce am văzut avanpremiera destinată jurnaliștilor în 3 mai, curiozitatea mi-a fost stârnită. Cu siguranță era ceva cu totul nou. Și așteptarea nu a făcut decât să prelungească suspansul. Aseară am descoperit cu toții continuarea fascinantei povești a obsesiilor, am pătruns și mai adânc în lumea plină de zbateri zugrăvită de actorii Ana Pepine și Paul Cimpoieru sprijinită pe muzica tulburătoare a lui Ysaÿe interpretată de Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Chiar! Oare Ana Pepine și Paul Cimpoieru se confruntă cu obsesiile pe care le-au descris pe scenă?

Ana Pepine:

«Sub alte forme, dar ele sunt aceleași. De exemplu, în momentul cu Sisif, cred că orice artist îl trăiește. Lupta este un munte imens de urcat și o greutate foarte mare care apasă, este fie visul gloriei, fie visul deșertăciunii, că nu ești nimic, că nu poți să faci nimic sau dimpotrivă, că vei cuceri lumea și creația e un lucru care totodată e foarte ușor, e ca un nor și te face să zbori sau uneori este foarte greu și te împinge în pământ.»

Am asistat la un spectacol amplu, în ciuda scenei minimaliste. Am avut parte de o îmbinare de mai multe forme de expresie artistică: muzică, teatru non-verbal și proiecții video, un concept definit de Ioana Drăgulinescu. Despre chimia dintre cei trei artiști, ne vorbește în continuare violonistul Alexandru Tomescu:

Alexandru Tomescu:

«Firul călăuzitor a fost muzica, în funcție de starea de spirit pe care o transmiteau fiecare dintre sonate, au fost concepute și momentele lui Paul și Ana, spectatorii și-au dat seama de asta și au simțit pe pielea intensitatea spectacolului. A fost o premieră într-adevăr, în turneele Stradivarius, începând cu anul trecut am inaugurat o serie de premiere, de fapt o serie de experimente artistice și nu pot decât să promit iubitorilor de astfel de experimente că vom merge încă și mai departe în turneele viitoare.»

Concluzia? A fost o noutate absolută, aplaudată îndelung pe Scena Operei Naționale București, o experiență pe care cei trei abia așteaptă să o repete, dovadă declarația lui Paul Cimpoieru.

Paul Cimpoieru:

«Kilometrul 0 încă nu l-am atins. Am plecat din întuneric, de dedesubt. Acum, cu ultimul spectacol din cadrul turneului național cred că suntem în punctul 0, deci urcușul acum începe, drumul de-acum se naște.»

Petra Gherasim