Arhivă : Cronici Înapoi

Ida Haendel - Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București

Publicat: marți, 15 Mai 2012 , ora 14.30

Renumita violonistă Ida Haendel a primit luni, 14 mai 2012, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București, într-o ceremonie care a avut loc în Studioul de concert "George Enescu". Evenimentul a avut loc la finalul celor 5 zile în care artista de origine poloneză a susținut un master-class în cadrul instituției amintite, organizat în cadrul Festivalului aniversar "Sergiu Celibidache". Participând zilele trecute la câteva dintre lecțiile oferite de Ida Haendel, am remarcat, pe de-o parte energia, vitalitatea, naturalețea și profunzimea muzicală a violonistei și, pe de altă parte, o extraordinară abilitate de a găsi sfaturile potrivite pentru fiecare dintre muzicienii care s-au prezentat la master-class.


Iată câteva dintre gândurile exprimate de Ida Haendel în discursul său:

«Trebuie să subliniez faptul că acest discurs nu a fost pregătit, este foarte spontan, pentru că nu știam ce se așteaptă de la mine și nu știam ce așteptări să am eu. Nimeni nu m-a pregătit pentru această extraordinară onoare. Mă voi întoarce în timp pentru a spune că primul meu interviu în Polonia a fost la vârsta de 7 sau 8 ani și l-am întrebat pe tatăl meu "ce ar trebui să spun?", iar el mi-a spus: "Când te pregătești să spui un neadevăr, este greu. Dar când spui adevărul, este foarte ușor". Aceasta este strategia pe care am adoptat-o întotdeauna. Așa că voi spune adevărul. Trebuie să fie ceva foarte special legat de această țară, ceva care este legat de spiritul meu. Și voi menționa numele lui Sergiu Celibidache, pe care l-am cunoscut când eram foarte tânără. (...) Există un singur cuvânt care să exprime ceea ce am simțit când l-am văzut pe acest dirijor: hipnotizată. Și așa am rămas până astăzi. Și trebuie să mai spun un lucru: sufletul și spiritul meu nu vor mai fi la fel după această vizită în România. Sunteți niște oameni minunați, calzi, generoși, atmosfera este incredibilă și sunt sigură că nu voi retrăi ceva atât de minunat ca în acest moment. Sunt copleșită.»


L-am rugat la final pe Dan Dediu, Rectorul Universității de Muzică bucureștene, cel care i-a oferit violonistei Ida Haendel titlul de Doctor Honoris Causa, să ne vorbească despre semnificația acestui moment pentru instituția pe care o conduce:

«Este o onoare să o avem printre noi pe una dintre legendele violonisticii, Ida Haendel, care a fost elevă a lui George Enescu și prietenă și admiratoare a lui Sergiu Celibidache. De altfel, cunoscând-o mai îndeaproape, nu am știut ce să admir mai întâi: capacitatea de a face față la o vâstă foarte înaintată tuturor provocărilor vieții contemporane, faptul că a lucrat cu violoniști de la 10 ani până la studenți și chiar absolvenți, dându-le atenție tuturor și chiar întârziind la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa pentru că nu a vrut să se oprească din a-i asculta pe câțiva copii care veniseră special din provincie pentru a participa la master-class, până la locvacitatea de care dă dovadă, prietenia și nu în ultimul rând profunzimea discursului de investitură, care a fost spontan și care a fost în același timp și o lecție de viață. Am fost cu toții foarte emoționați, pentru că Ida Haendel și-a declarat iubirea față de România și față de români și în același timp faptul că nu se aștepta la o asemenea ceremonie și a fost covârșită de această onoare. Este de altfel o manieră pe care am întâlnit-o la toți marii oameni pe care i-am investit cu această onoare. După cum am spus, o lecție de viață pentru noi toți, modestia și credința în om și în Dumnezeu fiind de fapt coloanele principale ale oricărei cariere muzicale de anvergură.»

Reportaj de Andreea Chiselev