ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de... sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 4 Aprilie 2012 , ora 11.26

Un nou recital de pian a fost propunerea Stagiunii de marți seara din Sala mică a Ateneului Român, în data de 3 aprilie 2012. Pe scenă s-a aflat Anca Săftulescu, în prezent doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea profesoarei universitar doctor Dana Borșan.


O tânără pianistă cu o valoare deja confirmată

Anca Săftulescu este o tânără pianistă care și-a confirmat de mult timp valoarea și pe plan internațional, având la activ o listă impresionantă de nume sonore ale căror cursuri de măiestrie le-a urmat - printre care Ian Hobson, Lory Wallfisch și Jan Vermeulen, dar și distincții precum "Maryse Cheillan" și recitaluri pe scene importante din Europa și din Statele Unite ale Americii.

Marți seară, Anca Săftulescu a oferit publicului două opusuri romantice - Sonatele op. 22 în sol minor de Robert Schumann și op. 5 în fa minor de Johannes Brahms - un program consistent, alcătuit din două dintre cele mai ample și solicitante pagini de gen din romantismul german, în care Anca Săftulescu și-a confirmat cartea de vizită și bunele aprecieri primite până în prezent.


Interpretare pe măsura valorii solistului

Profunzimea și complexitatea sonatei de Schumann a fost tratată printr-o abordare matură, reușind să scoată la lumină multiplele fațete, nuanțe și stări pe care doar un pianist valoros reușește să le transmită publicului prin această sonată, așa cum a reușit să o facă și Anca Săftulescu în prima parte a recitalului său. Apoi, în sonata de Brahms - o adevărată simfonie pentru pian cu valențe concertante - a surprins plăcut abordarea dezinvoltă a pasajelor de virtuozitate și chiar trecerea elegantă peste scurtele nesiguranțe tehnice, dar și paleta largă de nuanțe și tempo-urile curajoase și corecte atribuite fiecăreia dintre părți.

A fost un recital de bună calitate, în care pianista Anca Săftulescu a confirmat premisele unei cariere care merită toată atenția în continuare.

Dan Ghineraru