Arhivă : Cronici Înapoi

O scrisoare pierdută - premieră absolută la Opera Națională București

Publicat: luni, 17 Decembrie 2012 , ora 16.53

O scrisoare pierdută, operă de Dan Dediu după piesa lui Ion Luca Caragiale, a avut premiera absolută duminică, 16 decembrie 2012, la Opera Națională București. Reprezentația - în regia semnată de Ștefan Neagrău și decorurile Viorică Petrovici - a fost condusă de la pupitrul dirijoral de Tiberiu Soare. Iată ce ne-a declarat muzicianul despre acest spectacol:

«Foarte rar se întâmplă în viața unui dirijor să aibă parte de o premieră absolută de operă. Practic în timp ce lucram actul I cu orchestra, cu soliștii și cu corul, Dan Dediu încă mai avea de scris la știmele la orchestrație pentru actul II. Deci lucram actul I și actul II era pe drum, ca să zic așa. S-a lucrat cumva în vechea tradiție a operei, așa cum știm că făcea de exemplu Mozart cu Da Ponte. Da Ponte îi scria libretul și Mozart scria muzica pe măsură ce îi venea libretul și apoi imediat știmele mergeau la repetiție pentru dirijor și orchestră. Cam așa s-a întâmplat și acum. Premiera, din punctul meu de vedere - muzical - a fost un succes. Orchestra s-a comportat la niște standarde foarte înalte, soliștii la fel; toate cuvintele de laudă pentru cor - a fost pregătit de maestrul de cor Daniel Jinga, al cărui concurs a fost neprețuit. Totul a mers foarte bine și, ceea ce e foarte important, mai ales la o premieră de operă contemporană, le-a plăcut foarte mult interpreților, soliștilor, celor din orchestră. Le-a făcut mare plăcere să lucreze această muzică, a lui Dan Dediu.»

Iată și o declarație a compozitorului operei O scrisoare pierdută, Dan Dediu:

«Am fost foarte plăcut surprins și nu pot decât să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestei producții - este vorba de regizorul și libretistul operei Ștefan Neagrău, Tiberiu Soare, care a dirijat-o și a ținut-o în mână de la un capăt la celălalt, dar și cei care au demarat proiectul, adică directorul Operei Naționale București, domnul Cătălin Ionescu-Arbore și directorul artistic Mariana Colpoș. De fapt, ei i-am cântat pentru prima dată câteva pasaje din operă, acum aproape un an, i-a plăcut foarte mult și de atunci totul a mers, să zicem, în sus. Poate că a fost o conjuncție interesantă, astrală, întâlnirea mea cu Neagrău și cu Tibi Soare, pentru că totul a mers cum trebuie, interpreții au fost extraordinari, orchestra a fost extraordinară. Au cântat cu mare plăcere și lucrul acesta s-a văzut și cred că s-a și simțit.»

Declarații preluate de Ioana Marghita