Arhivă : Cronici Înapoi

1 decembrie sărbătorit în Italia - corespondență de la Roma

Publicat: luni, 3 Decembrie 2012 , ora 11.21
Ziua Națională a României a fost sărbătorită de Accademia di Romania din Roma, printr-un concert susținut de Cvartetul ConTempo din Irlanda.

Adrian Mantu, violoncel: E o legătură strânsă între noi și Roma, practic din 1995, când ne-am format ca cvartet, am avut prima apariție a noastră internațională aici, la Roma. Noi am câștigat atunci un concurs la Roma "Valentino Bucchi" pentru cvartet de coarde și am fost, bineînțeles, invitați de Academie să cântăm. De atunci, de aproape 17 ani, ne-am perindat în Roma, practic, în fiecare an, cu turnee și bineînțeles că înainte sau după turneele noastre din Italia, ne opream și la Academie să cântăm. Deci, putem spune că este o relație călduroasă și ne simțim ca acasă, aici.


În general, ce înseamnă pentru voi 1 Decembrie
, mai ales că și voi sunteți plecați din țară, de mai mulți ani?

E o zi în care să ne aducem aminte de casa, de țara noastră, de prietenii noștri pe care i-am lăsat. Noi am plecat din țară acum 20 de ani, am studiat la Londra, am fost cvartet în rezidență la Academia Regală, apoi am fost plecați în Madrid, la Escuela Superior de Musica Reina Sofía și de atunci ca cvartet, de 17 ani, de când cântăm, tot timpul avem rezidențe fie în Italia, fie în Germania, Franța și acum de nouă ani, suntem cvartet în rezidență pe coasta de vest a Irlandei, cvartet de stat și bineînțeles, ca orice român, plecat de atâta timp, simțim nevoia, măcar o dată pe an să ne întâlnim cu conaționalii noștri și să sărbătorim împreună.


Unde ați întâlnit publicul cel mai cald?

E greu de spus, pentru că fiecare public e diferit, normal, nu, cum cânți în Japonia e o liniște totală în sală, simți că nimeni nu respiră, dar ei au niște sentimente foarte puternice pe care și le restrâng, ca să nu le arate, dar e un public extraordinar de călduros, asta aflăm după concert. Deci nu poți să-ți faci o părere. E normal, în Spania sunt cei mai gălăgioși spectatori, noi ne simțim bine, normal, în Irlanda, pentru că Irlanda este acum casa noastră și pot să spun că de nouă ani ne-am creat un public al nostru și ne simțim confortabil cu el și el cu noi și probabil că o să spun că e Irlanda și apoi Anglia, un public destul de călduros."

Tot pentru Ziua Națională a României, Colegiul Pontifical Pio Romeno din Vatican a oferit un concert de colinde. Rectorul Colegiului, părintele Gabriel Buboi:

"Colindele, de fiecare dată, sunt o ocazie, pe de-o parte, de a da mărire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a făcut, pe de altă parte, în luna decembrie, ne pregătim pentru un eveniment și un mister anume, pe care noi, românii, îl simțim mai bine atunci când îl îmbogățim, când îl îmbrăcăm în haina colindelor, pentru că în colinde ne regăsim, sunt prezente tradițiile noastre, e sufletul nostru și o ocazie pentru fiecare dintre noi să facem legătură între noi și Dumnezeu, și cred că se încadrează cel mai bine la începutul lunii decembrie, o sărbătorire și a Zilei Naționale, a noastre, a românilor, care avem un spirit religios și suntem de fiecare dată deschiși către Dumnezeu și o deschidere către o pregătire mai apropiată la sărbătoarea care vine. Mesajul colindelor e de fiecare dată un mesaj creștin autentic și e o ocazie de pregătire ca zilele ce mai rămân până la sărbătoarea Crăciunului să le trăim cu spiritul sărbătorii care ne așteaptă.


Elena Postelnicu - corespondent Radio România la Roma