Arhivă : Cronici Înapoi

6 noiembrie - Stagiunea de marți seara

Publicat: joi, 8 Noiembrie 2012 , ora 8.06
Seria concertelor de la Sala Mică a Ateneului Român a continuat în 6 noiembrie 2012 cu recitalul de muzică veche susținut de Formația Codex. Specializată pe interpretarea autentică a muzicii baroce și renascentiste din Transilvania și Europa pe instrumente de epocă, Formația Codex are o geometrie variabilă - de la 3 la 11 membri, în funcție de repertoriul abordat. Cu mult apreciatele apariții în concerte și festivaluri prestigioase din țară și de peste hotare, ansamblul clujean strânge în jurul său un public pasionat de acest tip de muzică.

În cel de-al cincilea concert din cadrul "Stagiunii de marți seară" au evoluat trei dintre instrumentiștii formației de muzică veche Codex Trio Filip Ignac. "Variațiuni și ornamente în muzica barocă" - și-au subintitulat cei trei muzicieni recitalul cuprinzând lucrări de Georg Philipp Telemann, Riccardo Rogniono - Thomas Créquillon, Codicele Căianu, Arcangelo Corelli. Pe instrumente de epocă: Filip Ignac Csaba - flaut drept, Cristian Paul - clavecin și Lazar Zsombor - violoncel baroc au adus, prin așa numita tehnică diminuzio sau diviso - diviziune, multiple variații lucrărilor interpretate. Astfel, a explicat conducătorul formației, Filip Ignac, prin aceste tehnici de improvizație, variațiune și ornamentație, "o lucrare muzicală existentă deja devine o creație nouă".

Alături de invitata lor Alina Nauncef - care a evoluat la rândul ei pe o vioară barocă - membrii formației de muzică veche Codex Trio Filip Ignac au încheiat seara cu Concertul în sol minor de Antonio Vivaldi. Cu știință a stilurilor și cu virtuozitate instrumentală, muzicienii amintiți au oferit o imagine completă a acestor tehnici de ornamentare în barocul german, italian și transilvănean.

Jeanine Costache