Arhivă : Cronici Înapoi

'Să devin încă și mai bun decât sunt în clipa de față.'

Publicat: marți, 18 Septembrie 2012 , ora 16.20

Este obsesia cea mai mare a lui Alexandru Tomescu. Violonisitul și-a lansat în seara de luni, 17 septembrie, cel mai nou CD, Stradivari Obsessions, care conține lucrările abordate în timpul ediției 2012 a Turneului internațional Stradivarius, adică cele șase sonate op. 27 pentru vioară solo de Eugene Ysaye. Terasa librăriei Humanitas Kretzulescu a fost neîncăpătoare datorită numărului mare de persoane venite să asiste la eveniment. A fost o lansare cu stil, cu degustări de vinuri și platouri cu brânzeturi delicioase, elemente care, cu siguranță și-au avut importanța în potențarea eleganței atmosferei.

Cel care a deschis seria intervențiilor a fost Mihai Constantinescu, director al Artexim, implicat în organizarea festivalului RadiRo, căci trebuie menționat faptul că lansarea CD-ului Obsesiv a fost un preambul la festivalul menționat al Orchestrelor Radio care își deschide porțile duminică, 23 septembrie. A urmat apoi Alexandru Tomescu cu un discurs care a atras ca de obicei publicul. Totuși, violonistul a simțit că un asemenea prilej se marchează cel mai bine prin muzică, deci a interpretat un fragment din Sonata a II-a de Ysaye, cea care în primele sale măsuri citează partita I pentru vioară solo de Bach. Tocmai de aceea, Tomescu a decis s-o interpreteze și pe aceasta în continuare.

A urmat intervenția dirijorului Tiberiu Soare, pentru ca încheierea să-i revină compozitorului Dan Dediu, rector al Universității Naționale de Muzică București. Apoi Alexandru Tomescu s-a retras pentru a da autografe, în timp ce iubitorii de vinuri au rămas pe terasă pentru a se delecta cu licorile prezentate de Cosmin Zidureanu, specialist în vinuri invitat pentru această ocazie.

Iată ce au declarat la final compozitorul Dan Dediu și dirijorul Tiberiu Soare, la finalul acestui eveniment.

Care este domnule Dan Dediu, după părerea dumneavoastră punctul forte al acestui CD? Cu ce credeți că va surprinde?

Sigur că în primul rând, orice CD care poartă semnătura lui Alexandru Tomescu este un eveniment. Pe de altă parte este o integrală foarte neobișnuită, cele șase sonate pentru vioară de Eugene Ysaye și care sunt ca repertoriu destul de puțin cântate cu câteva excepții, Sonata a III-a e un șlagăr aș putea spune, dar celelalte se cântă ceva mai puțin. Aceste sonate sunt foarte diferite una de cealaltă ca muzică, arătând cumva și un traseu al compozitorului, de la ludic la tragic, de la virtuozitate la cantabilitate. Cred că eticheta sub care este pus acest CD și anume Obsessions este foarte nimerită, pentru că într-adevăr, muzica lui Ysaye are o componentă obsesională aș putea spune, fiind caracterizată de un romantism ridicat la putere.


Iar acum, dirijorul Tiberiu Soare.

Cum este atmosfera în această seară?

Excelentă. Avem de la muzică bună, la vin bun, trecând prin cel mai important lucru, de fapt oameni de foarte bună calitate prezenți aici la lansarea albumului Stradivari Obsessions a lui Alexandru Tomescu.


Presupun că vorbiți și prin prisma numeroaselor colaborări pe care le-ați avut cu Alexandru, de care vă leagă și o foarte mare prietenie. Cum este să fiți alături de el într-un asemenea moment
?

E greu de transpus în cuvinte experiența pe care o ai alături de un asemenea solist. Îmi amintesc într-adevăr de niște seri extraordinare, concertul de Jean Sibelius, de exemplu, concertul de Ludwig van Beethoven, sunt experiențe fantastice, dar trebuie să vă spun un lucru, seara concertului și este foarte frumos, declanșează acea magie de care vorbea și Dan Dediu în prezentarea lui aici de față, la Kretzulescu, dar e vorba și de acele zile care preced seara concertului, acele zile de repetiții și de discuții între dirijor și solist pe tema lucrării respective care nu de puțin ori ne-au prilejuit noi motive de meditație și de aprofundare a lucrurilor pe care le puteam citi în partitură și asta evident i-o datorez lui Alexandru Tomescu.

Reportaj de Petra Gherasim