Arhivă : Cronici Înapoi

Concurs de dirijat la Ateneul Român

Publicat: luni, 10 Septembrie 2012 , ora 13.10

Joi, 6 septembrie 2012, la Ateneul Român, am asistat la un eveniment: ediția a treia a Concursului de Dirijat organizat de Jeunesses Musicales România, prima internațională a acestei competiții, ne-a oferit posibilitatea să asistăm nu la Gala laureaților, ci la Finală.

La pupitrul Filarmonicii bucureștene au evoluat cei trei finaliști în lucrări impuse, așa încât l-am urmărit pe Hyun-Jin Yun, din Coreea, care de altfel a primit și Marele Premiu, interpretând alături de Simina Croitoru Melodiile lăutărești de Sarasate și prima parte din Simfonia a IV-a de Brahms - un dirijor promițător, despre care am înțeles că a fost deja solicitat de mari maeștri pentru a se perfecționa cu ei.

Apoi l-am urmărit pe britanicul George Jackson în pagini de Brahms și în Tzigane de Ravel, cu aceeași solistă, Simina Croitoru.

Premiul al treilea a fost luat de taiwanezul Chuan Tung-Chien, care a abordat și el Simfonia II-a de Brahms în prima parte, dar și, alături de Simina Croitoru, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint Saens.

A fost un program dens - l-am prezentat în ordine inversă, raportându-mă la premianți, pentru că aceasta a fost ordinea premiilor -, un program cântat foarte bine de orchestră, Simina Croitoru fiind supusă unui efort cu totul deosebit, rezolvat cu aplomb.

De această dată și orchestra a dat o diplomă dirijorului cu care a colaborat cel mai bine, și aceasta a revenit tot laureatului coreean. Au fost și diplome acordate celor care au intrat în etapa a II-a. Cei trei premianți vor primi în stagiunea următoare concerte la Filarmonica bucureșteană, la Craiova și la Sibiu.

Juriul al cărui președinte a fost maestrul Horia Andreescu a avut o sarcină destul de dificilă pentru că cei trei s-au prezentat bine. Sunt, sigur, la început de drum, dar au un potențial real. Din juriu au făcut parte și Nicolae Licareț, Gheorghe Costin, Octav Calleya, Petre Sbârcea și Marius Hristescu - au fost aleși dirijori din toate colțurile țării.

A fost o seară frumoasă, cu aplauze, cu flori, cu un public foarte numeros pentru că s-a desfășurat într-un context mai amplu, din păcate prelungit cam mult, așa încât spectatorii au început să se retragă. În perioada deliberărilor juriului, orchestra a cântat sub bagheta unui laureat din ediția primă, și anume Gabriel Bebeșelea, care este la ora actuală dirijor la Opera din Iași, un foarte bun tânăr dirijor, de reală perspectivă.

Anca Florea