Arhivă : Cronici Înapoi

Concert extraordinar dedicat Poloniei la Sala Radio

Publicat: miercuri, 21 Decembrie 2011 , ora 12.15

Vineri, 16 decembrie, a avut loc în studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii un eveniment prin care s-a marcat încheierea președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.

Alături de Orchestra Radio și Corul Academic Radio s-a aflat la pupitru dirijorul Tomasz Bugaj, iar soliștii serii au fost pianistul Horia Mihail și tenorul Marius Vlad Budoiu. Pe afiș: Rapsodia română op. 11 nr. 2 în Re major de George Enescu, Variațiuni de Witold Lutoslavski pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră și Harnasie - pentru orchestră, tenor și cor de Karol Szymanowski.


Despre eveniment ne-a vorbit Excelența Sa, domnul Marek Szczygielk, Ambasadorul Poloniei în România:

«În primul rând, aș dori să mulțumesc instituției Radio România pentru că a coorganizat acest concert. Am încercat să aducem alături toți partenerii cu care am colaborat pe perioada președinției noastre și am vrut să organizăm un astfel de eveniment pentru a ne exprima mulțumirea; de asemenea, am dorit să propunem și câteva dintre cele mai reprezentative lucrări muzicale poloneze ale secolului XX, lucrări destul de dificile. Compozitori precum Lutoslavski și Szymanowski merită să fie promovați mai mult peste hotare, așa că de aceea am pus accent pe aspectul cultural acum, la încheierea președinției noastre, în vederea popularizării muzicii poloneze contemporane.»


La concert a asistat și doamna Maja Wawrzyk, Directoarea Institutului Polonez din Capitală:

«Am început pregătirile cu un an în urmă și ne-am gândit că un concert este ocazia potrivită pentru a ne aduna toți prietenii și pentru a combina elemente atât românești, cât și poloneze într-un eveniment. De aceea am ales această formă ce celebrare a încheierii președinției noastre și sunt foarte bucuroasă pentru că în această seară ne-am putut întâlni prietenii și partenerii aici, la Sala Radio.

Consider că a fost un concert uimitor, în primul rând pentru că am făcut să lucreze împreună artiști polonezi și artiști români. A fost foarte plăcut să aud cântându-se în poloneză, așa că suntem foarte încântați.»


Despre colaborarea cu dirijorul Tomasz Bugaj ne-au vorbit soliștii serii, tenorul Marius Vlad Budoiu și pianistul Horia Mihail.

Marius Vlad Budoiu: Eu cred că este unul dintre dirijorii buni cu care am lucrat. Este un om plin de energie, plin de un val de cunoștințe și de pretenții pe care le exprimă, dar nu în mod gratuit. De fiecare dată când lucrez cu un om de valoare, caut să învăț de la el. Mi-a plăcut să-l urmăresc, să văd ce face și am rămas de-a dreptul impresionat.

Horia Mihail: Dirijorul polonez Tomasz Bugaj este cu siguranță una dintre emblemele artei interpretative poloneze actuale. A fost o colaborare foarte bună. Dumnealui este un om foarte plăcut atât pe scenă, cât și în afara ei. Sunt foarte bucuros că această colaborare, dintre formațiile muzicale Radio și Institutul Polonez, a inclus și această piesă de Lutoslavski, pe care am cântat-o acompaniat de Orchestra Națională Radio, piesă care după știința mea a reprezentat o premieră națională.


Câteva impresii despre concert ne-a oferit, la finalul acestuia, și dirijorul Horia Andreescu:

«Foarte interesant, excelent realizat! Am ascultat două lucrări care în mod obișnuit în București nu se cântă și este bine că s-a gândit acest program. Este bine că și maestrul Bugaj a reușit să determine în orchestră și în cor înțelegerea muzicii pe care a dirijat-o. Acest concert sunt convins că va genera și alte idei pe această linie, în a cunoaște îndeaproape muzici mai interesante, mai speciale. E o șansă realmente de a intra într-un dialog binevenit.»

Reportaj realizat de Radu Mihalache