Arhivă : Cronici Înapoi

A încetat din viață violonistul Adrian Berescu, membru al Cvartetului “Ad Libitum” din Iași

Publicat: vineri, 19 August 2011 , ora 14.13
În seara de 18 august 2011 a încetat din viață, în urma unui accident de motocicletă, violonistul Adrian Berescu, fondatorul și prima vioară a valorosului Cvartet „Ad Libitum” din Iași. Muzicianul, în vârstă de doar 42 de ani, a fost absolvent al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Adrian Berescu a înființat Cvartetul „Ad Libitum” în 1988, împreună cu violonistul Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc și violoncelistul Filip Papa. Formația a fost distinsă cu premii importante la Concursul „Max Reger” din Germania și la Concursul Internațional de la Évian, Franța. Cu peste 100 de lucrări în repertoriu, Cvartetul „Ad Libitum” a susținut numeroase concerte în țară și peste hotare dar și cursuri de măiestrie.


Despre Adrian Berescu ne-a vorbit violonistul Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii din Iași și membru al cvartetului.


Vorbind despre Adrian Berescu, nu pot să îl consider altceva decât ca pe unul dintre copiii mei; l-am îndrumat încă din vremea în care era student. A fost un violonist extrem de talentat și un OM adevărat, un geniu al muzicii de cameră ar fi devenit acest nume care s-a impus - din păcate trebuie s-o spun, mai mult în străinătate decât în România – împreună cu Cvartetul „Ad Libitum”, cu care s-a numărat printre laureații a trei concursuri internaționale care se numără printre cele mai mari din lume. Am alcătuit acest ansamblu de pe băncile facultății, l-am îndrumat, am pus suflet și speranțe - iată speranțe care se năruie, din păcate, prematur. Cvartetul „Ad Libitum” a reprezentat România pe toate meridianele Globului. Adrian Berescu ne rămâne în amintire ca o persoană minunată, un om de o bunătate extremă, „un copil mare” – cum îi spuneam noi. A avut această patimă a motocicletei, a vitezei – dar, din păcate, nici măcar n-a fost vinovat de producerea acestui accident. Pe 18 august s-a întâmplat o nenorocire cu unul dintre cei mai talentați violoniști pe care i-a avut România în domeniul muzicii de cameră. Îmi pare foarte rău, am pierdut pe cineva care fusese format la școala „Voces” și care nu se va mai întoarce pentru că din păcate va trebui să treacă mulți ani până când Cvartetul „Ad Libitum” își va putea regăsi cadența și va găsi pe cineva care să poată ține pasul cu statura lor – absolut impresionantă din punct de vedere artistic.


Figura lui Adrian Berescu este evocată și de unul dintre colegii săi din Cvartetul „Ad Libitum”, violoncelistul Filip Papa.

Adrian este primul violonist al Cvartetului „Ad Libitum”, cu care ne-am început activitatea în domeniul muzicii de cameră și pe care am desfășurat-o până astăzi – ultimul concert având loc pe data de 31 iulie, în Olanda, prilej cu care am interpretat pentru ultima dată Cvartetul op. 127 de Ludwig van Beethoven. Pentru cariera noastră, acest cvartet reprezintă foarte mult, este unul dintre cvartetele de maturitate ale compozitorului, și care evocă momente de tragism care se pot compara cu ceea ce s-a întâmplat în seara de 18 august. Pentru noi, Adrian a fost, este și va rămâne cel mai mare violonist cu care am cântat, îi vom păstra o veșnică recunoștință și îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru noi.


Întrebat cu puțin timp în urmă în cadrul unui interviu acordat ziaristei Cristina Cocoloș dacă i-ar plăcea o cariera solo, Adrian Berescu a răspuns
:
“Nu. Atunci când te mușcă virusul de cvartet nu mai ai cum să dai înapoi. Din om faci cvartet, dar din cvartet nu mai faci om. Nu mă pot separa de Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc și Filip Papa și fiecare suntem ceea ce suntem datorită celor de lângă noi.”

Trupul neînsuflețit al lui Adrian Berescu urmează să fie depus la Filarmonica de Stat din Iași. Dumnezeu să-l odihnească în pace!