Arhivă : Cronici Înapoi

Dinu Lipatti - compozitorul, în prim plan la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 15 Decembrie 2010 , ora 11.36

În cadrul Festivalului "Dinu Lipatti", organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, am avut, în data de 12 decembrie 2010, prilejul de a face cunoștință cu o latură mai puțin cunoscută a personalității legendarului muzician - aceea de compozitor. Totul s-a petrecut sub cupola Ateneului Român, prin intermediul unui program muzical alcătuit în exclusivitate din compoziții aparținând lui Dinu Lipatti.

Primul cuvânt care ar putea descrie partiturile create de muzician ar fi probabil "lirism" - acea atitudine interiorizată din care se nasc sentimente precum emoția sau exaltarea, pe care le-am remarcat în cele Patru melodii pentru voce și pian interpretate de tenorul Răzvan Săraru și pianista Viorela Ciucur și în Sonatina op. 1, prezentată de violonista Raluca Voicu și de pianista Corina Răducanu.

Piesele pentru instrumente solo - Sonatina op. 10 pentru mâna stângă, oferită de pianistul Alin Ionescu, Introducere și Allegro pentru flaut, redată de Ana Chifu, Preludiul din Mica suită pentru pian și Nocturna pe o temă moldovenească - ambele interpretate de Viniciu Moroianu - au arătat cum pot fi evidențiate planuri diferite printr-o aparentă economie a mijloacelor de limbaj sonor.

Totodată, timbrul cald al violoncelului lui Eugen Bogdan Popa s-a împletit cu cele ale viorii și pianului, în două ipostaze componistice diferite, intitulate Première Improvization și Fantezie pentru vioară, violoncel și pian - susținute împreună cu violonistele Mioara Moroianu, Raluca Stratulat, pianiștii Oana Velcovici și Viniciu Moroianu.

Aubade și Simfonia concertantă pentru două piane și orchestră de coarde - cu Vlad Dimulescu și Viniciu Moroianu soliști - au impresionat prin varietatea culorilor instrumentale, dozajul nuanțelor și sincronizarea dintre muzicienii care au interpretat cele două compoziții: flautistul Cătălin Oprițoiu, oboistul Valentin Ghiță, clarinetistul Emil Vișenescu și fagotistul Gabriel Sava, respectiv membrii Orchestrei "Universitaria", a Universității Naționale de Muzică, ansamblu condus de dirijorul Alexandru Ganea.

Se pare că orice ierarhizare dispare atunci când muzica este interpretată la superlativ.


Alexandra Cebuc