ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Serată Americană la Ateneul Român

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 3 Septembrie 2010 , ora 10.29

Orchestra simfonică de suflători ANGELY`S, dirijată de Cristian Marius Firca, a concertat pe 1 septembrie 2010 la Ateneul Român în cadrul Seratelor Muzicale în București. Evoluând sub acest nume din iunie 2009, ansamblul aparține Fundației "Cavalerii Daciei" și este prima orchestră particulară de suflători din țara noastră.

Programul ales a fost dedicat în special muzicii americane, cuprinzând, printre altele, lucrări de John Philip Sousa, Leonard Bernstein, Richard Rogers, John Williams sau Ted Ricketts, orchestrate pentru ansamblu de suflători și percuție. Muzica de divertisment, muzica de film sau jazz-ul au primit culori interpretative diverse, din care nu au lipsit latura parodică, în lucrări precum South Rampart Street Parade și The Tipewriter sau cea grotescă, în Uvertura Candide de Leonard Bernstein.

Un moment special a fost cel oferit de tânăra violonistă Simina Croitoru, care a completat programul cu o notă de sensibilitate și expresivitate, interpretând celebra temă din coloana sonoră a filmului Lista lui Schindler, compusă de John Williams.

Orchestra de suflători a reușit să susțină cu succes cele două ore de concert, deși nu este încă un ansamblu omogen din punct de vedere al partidelor instrumentale. Ceea ce lipsește este varietatea dinamicii și implicarea instrumentiștilor și a dirijorului în descoperirea și transmiterea unui mesaj prin muzica interpretată.

Cele două bis-uri oferite în final au reușit să câștige simpatia publicului prin notorietatea lor: Valsul numărul 2 din Suita a II-a de jazz de Șostakovici și In the mood, în aranjamentul pentru big band devenit clasic, cel al lui Glen Miller.


Andreea Chiselev