Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: marți, 16 Februarie 2010 , ora 11.07
Seara de marți, 16 februarie 2010, ne-a oferit, la Sala Mică a Ateneului Român din capitală, două recitaluri susținute de eleve ale Liceului de muzică “Dinu Lipatti” din București.

Daria Ioana Tudor s-a născut în 1997 la Ploiești și începe studiul pianului la 4 ani. Din 2002 câștigă numeroase premii, întâi la concursurile “Paul Constantinescu”, “Pro Piano”, “Marțian Negrea”, “Lira de Aur”, “Jeunesses musicales”, “Antonio Miserendino”. Beneficiază de îndrumarea profesorului universitar dr. Șerban Dimitrie Soreanu și participă la cursuri susținute de Léa-Jeanne Litzler Adam.

Daria Tudor a susținut recitaluri la București, Filarmonica din Ploiești, Institutul Cultural Român Berlin și a concertat alături de Orchestra de Cameră Radio (dirijor Alexandru Ganea) și Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești (dirijor Ion Ionescu-Galați). A participat la emisiuni radio (Muzicieni de azi, muzicieni de mâine) și TV. În prezent este elevă la Liceul “Dinu Lipatti”, clasa profesoarei Adriana Bocăneanu.

Recitalul din seara zilei de 16 februarie a cuprins Sonata op.10 nr.2 în Fa major de Ludwig van Beethoven, Scherzo nr.1 op.20 în si minor și Studiu op.25 nr.1 în La bemol major de Frédéric Chopin. Tânăra pianistă a demonstrat calități de necontestat : o tehnică foarte bună, muzicalitate și disponibilitatea de a transmite emoțiile sale artistice. Însă, destul de multele inexactități, conduc spre concluzia că timpul va fi în favoarea unei mai bune stăpâniri de sine, necesare oricărui bun interpret.

Georgeta Ioana Iordache este elevă în clasa a IX-a a aceluiași liceu de muzică din București. A obținut numeroase premii, dintre care 50 de premii I, la concursuri naționale și internaționale de vioară. În noiembrie 2007, devine membră în Orchestra Internațională de Tineret a Uniunii Europene (CEI-YOUTH) și efectuează un turneu în Italia și Slovenia. În 2008 obține Premiul I și Marele Premiu la Concursul Internațional “Gianluca Campochiaro” Italia, unde a participat la o categorie de vârstă superioară vârstei ei (24-30 de ani). Cu orchestra Liceului de muzică “Dinu Lipatti” întreprinde un turneu în China.

Tânăra violonistă Georgeta Iordache a fost distinsă cu diplome de excelență oferite de către Guvernul României și Ministerul Educației, a fost premiată la concursuri naționale de teoria muzicii și i-au fost acordate diplome de merit. A participat la cursuri de măiestrie cu profesorii Ștefan Gheorghiu, Liviu Casleanu și Peter Daniel. A susținut recitaluri în București, Covasna, Târgoviște, Cluj, Alba-Iulia. Din iunie 2009, violonista este membră a Cercului de Excelență “Dinu Lipatti”.

Marți, 16 februarie Georgeta Iordache a interpretat Sonata KV 570 în si bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, împreună cu pianista Daria Tudor, apoi Sarabanda și Giga din Partita în re minor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, precum și Poemul pentru vioară și pian de Vasile Filip și Fantezia Carmen de Pablo de Sarasate, acompaniată la pian de Daniela Tudorache.

Violonista Georgeta Iordache a reușit o interpretare sensibilă și a lăsat să se întrevadă tehnica solidă de care dispune, însă, din păcate, destul de desele scăpări (mai ales la Fantezia Carmen), au fost în defavoarea prezentării sale.

Cele două interprete, cu exuberanța tinereții lor, au reușit însă să ne convingă de talentul lor excepțional, care le va permite, odată cu trecerea anilor și bineînțeles cu o muncă asiduă, să se direcționeze pe făgașul spre care fiecare muzician năzuiește... Noi le dorim succes.
Adriana Nițu