Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 23 Iunie 2010 , ora 16.01

Londra… Paris… New York… se pot afla oare în același timp pe o scenă de concert? Da, pe scena Sălii mici a Ateneului Român, acest lucru a fost posibil, în seara zilei de 22 iunie 2010, datorită celor trei frați clujeni, reuniți într-un recital, de entuziastul maestru Marin Cazacu… Este vorba despre tinerii muzicieni Lucia Marica - vioară, Mihai Marica - violoncel și Angela Marica - pian, care studiază în aceste trei orașe ale lumii. Recitalul a cuprins Sonata op.105 pentru vioară și pian de Robert Schumann, Variațiuni pe o temă de Rossini pentru violoncel și pian de Bohuslav Martinu, "Pădurea liniștită" pentru violoncel și pian de Antonin Dvorák și Trio în sol minor de Bedrich Smetana.

Lucia Marica a început studiul viorii la 7 ani, sub îndrumarea profesorului Adrian Tarta, iar de la vârsta de 10 ani a lucrat cu profesorul Adrian Cardan, la Liceul "Sigismund Toduță" din Cuj-Napoca. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale. În 2004, a obținut o bursă integrală la Academia de Muzică din Londra unde a studiat cu profesorul Remus Azoiței timp de 4 ani și a fost generos suținută de Fundația Rațiu. În prezent, studiază pentru masterat la "Guildhall School of Music and Drama" la clasa profesoarei Jacqueline Ross.

Mihai Marica a început să studieze violoncelul la vârsta de 7 ani la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca cu prof. Gabriela Todor. În același timp, a avut șansa să se dezvolte sub îndrumarea maestrului Marin Cazacu. La vârsta de 18 ani a devenit student la clasa prof. Aldo Parisot din cadru Școlii de Muzică a Universității Yale, unde a obținut Diploma de Artist și Masteratul. A obținut numeroase premii internaționale, precum și o bursă din partea fundației "Charlotte White's Salon de Virtuoși" din New York.

Angela Marica a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Monica Noveanu la Liceul de Muzică Sigismund Toduță. În 2002 și în 2005, pianista Angela Marica a participat la cursurile de măiestrie ale profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy, iar în 2006 a primit o bursă de studii "Bruno-Meindl". În 2007 a devenit membră a clasei profesorului Ramzi Yassa la "Ecole Normale de Musique Alfred Cortot" din Paris cu o bursa integrală "Zalesky". În prezent este studenta profesoarei Claudine Mellon la Conservatorul din Genevilliers și în același timp studiază acompaniamentul cu profesoara Arianne Jacob la Conservatorul Național din Paris.

Frații Marica au inceput să cânte împreună de la o vârstă fragedă. Au fost invitați să cânte împreună la festivalul "Toamna Muzicală Clujeană", la festivalul de la Arcuș, la serata muzicală a regretatului Iosif Sava, iar în 2002 au interpretat triplul de Beethoven alături de Filarmonica Transilvania.

Recitalul din seara zilei de 22 iunie a fost unul de excepție. Tinerii artiști au arătat cum se poate cânta cu pasiune, cu sensibilitate și rafinament, cum se poate face muzică la cel mai înalt nivel artistic. Tehnica excepțională a celor trei tineri muzicieni a impresionat. Nuanțarea și frazarea, dar și grija pentru fiecare notă, au ținut, practic publicul cu respirația tăiată, astfel că, după fiecare lucrare, dar mai ales la sfârșitul recitalului, aplauzele au izbucnit spontan și a fost greu sa scadă în intensitate. Maestrul Marin Cazacu, care le-a facut o scurtă prezentare celor trei artiști, a promis că în stagiunea viitoare îi vom asculta pe cei patru frați Marica, pentru că mai există încă o mică violonistă în familie.

Sunt destul de rare concertele despre care s-ar putea vorbi numai la superlativ. Recitalul susținut de Trio Marica la Sala mică a Ateneului Român, este unul dintre ele…

Adriana Nițu