Arhivă : Cronici Înapoi

'Spring Music Flavours' la Ateneul Român

Publicat: marți, 1 Iunie 2010 , ora 13.49

Astfel s-a intitulat concertul susținut în seara de sâmbătă, 29 mai 2010, de Orchestra Națională de Tineret avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Mandeal. A fost într-adevăr un eveniment fastuos, precedat de un cocktail elegant. Dar nimic nu a putut întrece strălucirea concertului în sine. Nici măcar parada de modă, ireproșabilă, de altfel, nu a putut concura cu muzica.

Orchestra Națională de Tineret evoluează mult de la o apariție la alta. Ultima dată i-am urmărit la Eurovision Young Musicians când, dirijați de maestrul Horia Andreescu, au apărut tumultuoși, cu o interpretare plină de nerv. De data aceasta i-am găsit mai apolinici, cu o execuție extrem de precisă, sesizabilă mai ales în Mica Serenadă în Sol major de W.A. Mozart, unde s-a putut auzi contribuția bine definită și precisă a fiecărei partide.

A urmat Suita a II-a de Bach, unde solistă a fost Cristina Bojin, o flautistă cu un timbru impresionant care a interpretat impecabil partitura solistică.

Concertul pentru patru viori și orchestră de Antonio Vivaldi i-a avut ca soliști pe Roxana Oprea, de altfel și concert-maestră a Orchestrei, Rafael Butaru, Iulia Ghindă și Andrei Ciobanu. Am apreciat tehnica lor, dar și tonul fiecăruia dintre ei. Iar atunci când au reluat ultima parte a concertului, au demonstrat cât de bine se pot sincroniza și colabora.

În prima parte a serii au mai putut fi audiate Menuet din Cvintetul nr. 5 op. 11 de Luigi Boccherini și Uvertura Scara de mătase de Gioachino Rossini. În partea a doua, celebra Arie a Reginei Nopții din Flautul fermecat de W.A. Mozart a putut fi urmărită într-o variantă inedită pentru trompetă. Partitura solistică a fost interpretată de trompetistul Corneliu Meici. O apariție impresionantă a avut-o soprana Valentina Naforniță care a dat glas Cântecului lui Solveig din Suita Peer Gynt. Seara a continuat cu Piesa de concert op. 113 de Felix Mendelssohn, cu clarinetiștii Răzvan Poptean și Aurelian Băcan soliști, pentru a se încheia cu trei părți din Simfonia nr. 4 "Italiana" de același compozitor. L-am remarcat pe șeful partidei de violoncel, cu solouri incredibil de frumos cântate, dar și pe prim-oboistul orchestrei care m-a impresionat atât în momentele solistice, cât și în colaborările sale cu flautul.

Două bisuri a mai cerut publicul după terminarea concertului; cât de impresionați au fost invitații, puteți deduce din opiniile de mai jos:


"Sunt deja la al treilea concert susținut de Orchestra Națională de Tineret și sunt încântat de munca depusă de organizatori, de Lanto Arte. Sunt încântat în special de Orchestra de Tineret, pe care am auzit-o și acum o lună cu ocazia Eurovisionului Tineri Muzicieni, care a fost un mare succes, mie mi-a plăcut enorm. Pe domnul Mandeal l-am urmărit și anul trecut cu Orchestra Filarmonicii George Enescu".

Alexandru Costache, director vânzări


"Este superb, aș spune că piesele au fost alese cu dragoste și cei care interpretează se vede că iubesc ceea ce fac. Cine realizează evenimentul are multă dragoste de muzică și de oameni. Ce să vă mai spun... Ascultați!"

Mircea Rafailescu


"Am câștigat invitația la acest concert printr-un concurs organizat de postul Radio România Muzical. Am accesat pagina de internet, mi-am zis să particip și mă bucur foarte mult că am făcut-o, deoarece concertul din această seară m-a bucurat foarte mult, a fost un repertoriu accesibil, dar foarte corect executat. Mi-a plăcut foarte mult Cristina Bojin, pe care am mai ascultat-o și cu alte ocazii la Radio România Muzical. Și mi-a plăcut de asemenea, foarte mult, violonista Roxana Oprea, mi se pare o solistă de o sensibilitate cu totul și cu totul aparte și o prezență scenică deosebită. Un concert foarte plăcut, a îmbinat încântarea simțului vizual cu cel acustic și sper să mai am ocazia să particip la asemenea evenimente."

Maria Cernat, lector universitar


"Mă bucur în primul rând foarte mult că îl văd pe domnul Mandeal, îl admir foarte mult, concertul - extraordinar! Orchestra o cunosc, este aceeași care a cântat la Eurovision Tineri Muzicieni și le doresc mult succes."

Cătălin Antoniu


Elena Vernescu, Președinta Asociației Culturale "Lanto Arte", organizatoarea evenimentului:

"Activitățile alături de membrii Orchestrei Naționale de Tineret reprezintă pentru Asociația Culturală "Lanto Arte" proiectele cele mai dragi: această formație de elită face cinste culturii românești și reprezintă un simbol al valorii. Toate concertele incluse în seria Spring Music Flavours vor fi susținute de acești tineri muzicieni, care se vor regrupa pe scena Ateneului Român cel puțin de două ori pe an de acum înainte, cu prilejul proiectelor Spring Music Flavours și December Music Flavours. În măsura în care vom iniția și alte proiecte muzicale, cu siguranță că Orchestra Națională de Tineret va rămâne pentru noi o prioritate."


Iar acum, o declarație pe care maestrul Mandeal ne-a oferit-o la sfârșitul concertului:


Cum ați descrie colaborarea dumneavoastră cu Orchestra Națională de Tineret?

Este mai mult decât o colaborare, este o chestiune de familie, ca să o numesc așa. Noi am început împreună, ei cu mine, această treabă și o continuăm atâta timp cât se poate și cum se poate, în măsura în care avem și bani pentru așa ceva, fiindcă întregul proiect este finanțat privat și cum trăim timpurile pe care le trăim, sigur că lucrurile nu merg în sus neapărat; dar iată că orchestra totuși merge în sus, în pofida timpurilor. Este un fel de sfidare a tinereții împotriva realității prozaice, este o dovadă a energiei și a vitalității acestui popor, care poate să facă minuni în cele mai rele timpuri. A fost o dovadă de competență, de energie, de abnegație pentru muzică, de nivel european, de primă mână. Atâta vreme cât ei există, nici speranța noastră nu piere.


Grupaj realizat de Petra Gherasim