ACUM:
17.30
Lecția micului meloman (R)
Pentru cei mici și cei mari, din arhiva noastră
Urmează: 18.00 Jazzy hour cu Berti Barbera (R) Cele mai noi și interesante discuri ale momentului
Apoi: 19.00 Seara de operă Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.

Arhivă : Cronici Înapoi

Sărbătoare Chopin peste ocean

Bookmark and Share
Publicat: marți, 18 Mai 2010 , ora 9.39

În 1970, pianistul Garrick Ohlsson a fost primul american care a câștigat Concursul "Chopin" la Varșovia. El a fost printre puținii care au ținut legătura cu Europa de Est, chiar în perioada comunistă. Așa cum o dovedește și integrala lui discografică a operei lui Chopin (Hyperion), Garrick Ohlsson este un poet inspirat al acestei muzici.

Joi, 14 mai 2010, la San Francisco, împreună cu dirijorul Michael Tilson Thomas, l-a sărbătorit pe compozitor cu Concertul pentru pian nr. 2. Foarte repede el și-a confirmat reputația. A pătruns paginile concertului compus de un Chopin îndrăgostit pentru prima oară, cu prospețime și zâmbetul pe buze. Pianistul are o sonoritate rotundă și plină, o frazare luminoasă și atentă. Orchestra, din păcate, a fost putin ștearsă, iar discrepanța față de un maestru stilist ca Ohlsson a fost cam pronunțată.

În cele din urmă, în partea a doua a programului, orchestra a prins vigoare cu suita de ballet Giselle și La Mer de Debussy. De fapt valurile puternice și neastâmpărate au inspirat interpretarea acestei «Mări», dându-i un sentiment de măreție unic, sentiment ce definește Orchestra Simfonică din San Francisco.

Alexandra Diaconu