Arhivă : Cronici Înapoi

Violoncelistul Ștefan Cazacu în semifinala concursului Eurovision Young Musicians

Publicat: marți, 11 Mai 2010 , ora 12.25

Duminică, 9 mai 2010, comisia concursului Eurovision Young Musicians a anunțat rezultatele semifinalei, care s-a desfășurat într-unul dintre studiourile Radiodifuziunii austriece ORF.

România a fost reprezentată de tânărul și talentatul violoncelist Ștefan Cazacu în vârstă de 16 ani, elev la Liceul de muzică "George Enescu" din București și laureat al mai multor competiții internaționale din Croatia, Austria și România. Ștefan nu s-a numărat din păcate printre cei șapte candidati aleși să intre în finala concursului; aceștia au fost Filip Merèep din Croația (marimbă), Guro Kleven-Hagen din Norvegia (vioară), Bartosz Głowacki din Polonia (acordeon), Hayrapet Arakelyan din Germania (saxofon), Ivan Karizna din Bielorusia (violoncel), Eva-Nina Kozmus din Slovenia (flaut) și Daniil Trifonov din Rusia (pian).


L-am rugat pe Ștefan Cazacu să transmită câteva gânduri după concurs publicului Radio România Muzical, și iată ce am putut nota: «Pentru mine este o experiență în plus; i-am ascultat pe tinerii care au intrat în finală și mi s-au părut excepționali toți șapte. Nu sunt supărat că nu am intrat în finală, dar sper ca peste doi ani să reprezint din nou România. Este prima dată cand vin aici la Viena. Este un oraș foarte frumos, toată lumea mi-a povestit că merită sa îl cunosc. Dar acum îl văd și sunt chiar foarte fericit. Organizarea a fost 'ca la carte'»


Finala concursului Eurovision Young Musicians va avea loc pe 14 mai 2010 în fața primăriei din Viena, unde este așteptat un public nu mai puțin numeros de 45.000 de persoane. Telespectatorii din Austria pot vota prin sms deținătorul unui premiu de popularitate, iar premiile concursului vor fi desemnate de un juriu internațional prezidat de compozitorul, dirijorul și profesorul Peter Eötvös din Ungaria. Evenimentul se dorește un spectacol la granița fluidă dintre muzica clasică și cea de mare audiență, un spectacol care să capteze publicul tânăr prin interpreți tineri și printr-un repertoriu «altoit» între genurile clasic, pop și așa-numita «muzică nouă». Ați remarcat poate că și instrumentele selecționate pentru finala din 14 mai sunt atât instrumente ale repertoriului clasic, precum pian, violoncel sau vioară, dar și instrumente caracteristice până nu demult genurilor popular și ușor precum saxofonul, acordeonul și marimba. Acestea pătrund din ce în ce mai mult în atenția compozitorilor și a managerilor muzicali interesați de resurse sonore noi pentru o viață muzicală cât mai aproape de cerințele publicului de astăzi.

Haiganuș Preda Schimek