Arhivă : Cronici Înapoi

Din nou despre Festivalul ''Chei''

Publicat: joi, 29 Aprilie 2010 , ora 15.25

28 aprilie 2010 a fost cea de-a doua zi a Festivalului «Chei» organizat de Universitatea Națională de Muzică din București. Sub genericul Dialogul instrumentelor studenți ai instituției au interpretat opusuri de George Enescu, Clara Schumann și Gustav Mahler. Impresionant mi s-a părut mai ales Trio op. 17 de Clara Schumann, interpretat de Lucian Stana - pian, Tatiana Ciubuc - vioară și Hermina Codreanu - violoncel. Pianul a fost un adevărat moderator al dialogului dintre vioară și violoncel, omogenizând sunetul și imprimând lucrării caracterul potrivit.

În program au mai figurat Sonata a III-a pentru vioară și pian "în caracter popular românesc" de George Enescu, interpretată de violonista Ioana Pecingină și pianista Adriana Sarău, Sonata pentru două flaute, propusă de flautistele Aurelia Mihai și Cezara Comșa, iar la final, Quartettsatz de Gustav Mahler, care i-a adus în scenă pe violonistul Mihai Mălaimare, violista Liliana Mitulescu, violoncelista Alexandra Potângă și pe pianistul Mihai Ritivoiu.

A fost un recital care a adus un suflu proaspăt, în concordanță cu soarele de afară. Păcat că cei care s-au bucurat de prestația convingătoare a tinerilor artiști nu au fost foarte numeroși.

De la ora 16.00 - alt concert, de data aceasta intitulat Ipostaze în cheile liedului. Prima care a venit pe scenă a fost mezzo-soprana Ema Pascu. O voce frumoasă, curată, cu un timbru cald și melodios. Acompaniată la pian de Andra Demidov, mezzo-soprana a interpretat opt lieduri din ciclul "Dragoste și viață de femeie" op. 42 de Robert Schumann.

Au urmat apoi lieduri de Hugo Wolf (de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani), prilej cu care au evoluat sopranele Simona Jidveanu, Elena Dincă, Iulia Dan și mezzo-soprana Sorana Negrea, acompaniate de pianiștii Iulian Neculache, Anta Agavriloae, Mihai Ritivoiu și Anca Săftulescu.

La final, Cvintetul "Păstrăvul" de Franz Schubert, în varianta oferită de muzicieni deja consacrați: pianista Steluța Radu, violonistul Gabriel Croitoru, violistul Marian Movileanu, violoncelistul Marin Cazacu și contrabasistul Săndel Smărăndescu. Strălucire, expresivitate și claritate. Interpretarea oferită de artiști a făcut foarte ușoară urmărirea dezvoltării temelor și motivelor. Sincronizarea - ireproșabilă.

Au fost două recitaluri care demonstrează că ne putem lăuda cu tineri interpreți foarte bine pregătiți, serioși și foarte talentați.

Petra Gherasim