Arhivă : Cronici Înapoi

Pianistul Dan Grigore la conferințele Teatrului Național din București

Publicat: luni, 12 Aprilie 2010 , ora 15.37

Dan Grigore a fost duminică, 11 aprilie 2010, invitat să țină una dintre Conferințele Teatrului Național din Capitală. Încă din 2006, pe scena Sălii Atelier a teatrului au fost prezenți oameni de cultură precum Neagu Djuvara, Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleșu sau Solomon Marcus.

În decorul intim creat pentru acest eveniment - un mic fotoliu și un lampadar, o masă cu o carafă de apă și un pian - Dan Grigore s-a așezat în semi-întuneric și ne-a împărtășit numeroase amintiri, anecdote și ne-a vorbit despre ce consideră el a fi cu adevărat important pentru un pianist.

Dan Grigore a început prin a vorbi despre legătura sa cu teatrul, despre prima piesă de teatru pe care a văzut-o - "O noapte furtunoasă" - despre amintirile sale legate de teatrul radiofonic, apoi, însă, ne-a spus ceea ce venisem de fapt să auzim: despre experiența sa ca pianist. Am aflat că la 5-6 ani prefera să compună mici piese în loc să exerseze. Nici mai târziu nu i-a plăcut să studieze. Am aflat că toți adolescenții sunt rebeli, chiar și cei care devin pianiști celebri. Dan Grigore ne-a povestit cu mult umor despre polemicile purtate cu profesorii în legătură cu dogmele ce fuseseră instaurate și care priveau poziția corectă, stilul corect de a cânta la pian și așa mai departe.

Am putut asculta povești despre mari pianiști care i-au influențat maestrului viața într-un fel sau altul, precum Emil Gilels sau Sviatoslav Richter și povești cu foști colegi de la Leningrad, deveniți acum dirijori celebri - Dmitri Kitajenko, Yuri Temirkanov...

Dan Grigore ne-a mai vorbit despre sunet, despre tempo, despre importanța asumării riscurilor și despre partitura care trebuie privită ca o hartă, nu ca literă de lege. Conferința a fost presărată cu amintiri și citate legate de Eminescu sau Caragiale și cu fragmente muzicale din Chopin, Brahms, Mozart, Debussy sau Bach.

Deși a durat aproape două ore și jumătate, nici n-am simțit cum a trecut timpul. De aceea, chiar și Johnny Răducanu, care stătea în primul rând din public, a rostit la final un hotărât: "Bravo, Dane!".

Andra Ivănescu