ACUM:
19.00
Concertele roz
Urmează: 20.30 Bucureștiul muzical de altădată Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Cronici Înapoi

Final pentru „Maestrii artei lirice”

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 31 Martie 2010 , ora 15.37

Vestea rea e că am rămas tot "la porțile Orientului" în privința unor aspecte organizatorice; finala concursului a început cu 35 de minute întârziere, Gala laureaților, cu doar 20, și au existat momente de confuzie, ba chiar de haz involuntar, la anunțarea anumitor premii speciale.

Vestea bună e că nivelul competiției în sine s-a ridicat vizibil spre cel al suratelor sale cu tradiție și faimă din Occident; nu prin numărul participanților, nici prin deschiderea internațională sau valoarea materială a premiilor, ci prin calitățile concurenților și competența juriului.

Știm că suntem bogați în voci frumoase și-n talente genuine, dar în plus s-au putut constata, mai ales în cazul unor tineri care au participat și la ediția anterioară, progrese importante de natură tehnică și, în general, o mai mare preocupare pentru stil și pentru expresivitatea artistică.

Au fost onorate astfel pretențiosul nume al concursului, Maeștrii artei lirice, precum și memoria dedicatarei lui din acest an, prestigioasa soprană și eminenta profesoară de cânt Arta Florescu, la clasa căreia s-au perindat generații de voci feminine, dintre cele mai importante.

Ironia sorții, tocmai în ediția care o omagiază s-au distins mai ales... baritonii, adjudecându-și

Premiul Criticii Muzicale - Mihai Dogotari,

Premiul al III-lea - Vasile Șerban și

Premiul al II-lea - Florin Estefan, în vreme ce

Premiul I a fost obținut - ce-i drept - de o voce feminină, mezzosoprana Maria Jinga (foto), dar... elevă a Georgetei Stoleriu, cea mai importantă rivală întru pedagogia cântului pe care a avut-o Arta Florescu în ultima sa perioadă de activitate. Esențial este însă că au intrat în finală 8 tineri cu reale perspective, iar sarcina juriului de a stabili ierarhia laureaților n-a fost deloc ușoară.

Se cuvin menționate de asemenea aportul Operei bucureștene sub egida căreia s-a inițiat acest concurs și participarea orchestrei sale în frunte cu Victor Dumănescu, un specialist în acompanierea competițiilor de canto.

Ligia Ardelean