ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Concert aniversar Marin Constantin

Bookmark and Share
Publicat: luni, 1 Martie 2010 , ora 15.46
Cifra zilei de vineri, 26 februarie 2010... 85. 85 de ani a împlinit Marin Constantin, dirijorul și fondatorul Corului Național de Cameră "Madrigal". Cel care le-a purtat pe unele dintre cele mai frumoase voci românești prin toată lumea a fost sărbătorit vineri, 26 februarie 2010 la Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București. În prezența corului pe care l-a dirijat timp de 47 de ani, pe scenă au urcat pentru a-i ura maestrului "La Mulți Ani!" Dan Dediu, rectorul Universității, muzicologul Viorel Cosma, dirijorul Ioan Golcea și Lucian Bonifaciu, membru al Madrigalului încă de la înființare.

A urmat apoi momentul artistic, în care Corul Madrigal a cântat câteva piese, fiind dirijat pe rând, de cei patru aspiranți la postul de dirijor al acestui ansamblu: Bogdan-Ștefan Andronache, Anna Ungureanu, Florian Costea și Emanuel Pecingină. Astfel, în cinstea lui Marin Constantin a răsunat un program variat ce a cuprins cântece renascentiste, dar și piese contemporane. Indiferent de melodie, puritatea vocilor coriștilor a fost impresionantă, atingând acele sonorități, numite pe bună dreptate de invitați, "stelare". După pauză a fost rulat filmul "Una Vita per l'arte" care a cuprins cele mai importante momente prin care a trecut ansamblul, împreună cu dirijorul lui: invitația de a cânta la Vatican, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea, precum și alte momente în care Marin Constantin a fost sărbătorit. Filmul a fost cu atât mai emoționant cu cât în sală se aflau și foști "madrigaliști", care se bucurau să se regăsească în imaginile ce se succedau.

Și de data aceasta, ca și în alte dăți, evenimentul a fost prezentat de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Anna Ungureanu: "Nu numai de aceasta dată, dar cu fiecare ocazie cu care noi ajungem pe scenă simțim roadele unei școli adevărate care a fost creată de Maestrul Marin Constantin și care încă dăinuiește în această instituție a Conservatorului, unde a și avut la această superbă aniversare. Simțim aripile protectoare artistice ale Maestrului și în momentele în care nu este cu noi, simțim admirația publicului, mulțumirile tuturor celor care ne ascultă și care ne ajută să putem evolua în acest moment dificil financiar. Nu în ultimul rând, simțim că mai avem nevoie foarte mult timp de maestrul Marin Constantin. Ne dorim cu toții să îi facem cumva zilele mai frumoase."

Prof. Univ. Dr. Viorel Cosma: "O seară strălucită pentru un maestru al culturii românești la vârsta de 85 de ani. Este o sărbătoare pentru noi toți și este o bucurie că îl avem în mijlocul nostru și sper că îl vom avea încă multă vreme alături de noi. Ceea ce a realizat Marin Constantin este un lucru extraordinar și nu puține țări, la ora actuală ar dori să aibă un Marin Constantin și un cor "Madrigal". Ceea ce a făcut el cu acest cor este o mândrie pentru noi toți și nu pot decât să îi urez în continuare ca această strălucită bijuterie pe care a realizat-o, ca un ceasornicare de mare forță să ducă mai departe dorința acestui om care nu a trăit, nu a respirat decât numai și numai prin Madrigal pentru afirmarea definitivă a muzicii românești de ieri și de azi."

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu: "Timp de aproape 60 de ani, Maestrul Marin Constantin și-a dăruit viața muzicii, iar aproape 50 de ani a lucrat la făurirea acestui minunat cor, pe care l-a dus către strălucite izbânzi artistice în întreaga lume. Madrigalul a dăruit cel mai frumos semn de iubire-cântecele sale. O seară emoționantă, care bineînțeles, se adaugă salbei de amintiri frumoase trăite de noi toți împreună cu Madrigalul."


Petra Gherasim