Arhivă : Cronici Înapoi

Ansamblul Anton Pann, din nou la Libraria cu Muzica

Publicat: vineri, 22 Ianuarie 2010 , ora 16.24
Libraria cu muzica, proiect lansat de Radio România Muzical în parteneriat cu Librariile Humanitas a prilejuit un nou recital sustinut de ansamblul Anton Pann în fata iubitorilor de muzica si de carte.

Vineri, 22.01.2010, formatia a abordat cântece vechi de un farmec cu atât mai semnificativ cu cât acestea sunt parte a identitatii noastre culturale. Un gen foarte pitoresc în care linia melodica cere mereu improvizatie, astfel ca acelasi cântec pare mereu altul la fiecare prezentare.

Au putut fi ascultate doua piese, între cele sase interpretate în concert, care nu erau de sorginte româneasca: "La Rosa Enflorense" este prima dintre ele, care de altfel a si deschis recitalul, un cântec de secol al XIV-lea, din repertoriul evreilor sefarzi din Spania, care a impresionat prin exotismul lui animat de mordente si modulatii sinuoase. A doua piesa straina de repertoriul românesc a fost "Schearanzulla Maranzolla", venita din peninsula Italica, mai exact din Sicilia. În restul recitalului, ansamblul a abordat piese românesti din creatia lui Anton Pann si a lui Dimitrie Cantemir, toate de o savoare exceptionala.

Un asemenea repertoriu nu este abordat prea frecvent, astfel ca atunci când îl auzim în interpretarea unor ansambluri precum "Anton Pann", este un prilej de a ne privi într-o oglinda pentru a vedea de unde venim si, de ce nu?, încotro ne îndreptam.

Ceea ce mi-a parut o idee foarte buna este ca ansamblul condus de Constantin Raileanu a propus desfasurarea evenimentului într-o maniera interactiva, fiind deschis catre întrebarile publicului; public care de aceasta data s-a aratat destul de timid din acest punct de vedere, însa sunt sigura ca va capata curaj la viitoarele recitaluri ale formatiei, fiindca ansamblul "Anton Pann" va concerta la "Libraria cu Muzica" în fiecare luna.
Petra Gherasim