ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Concert Bobby McFerrin

Publicat: sâmbătă, 30 Ianuarie 2010 , ora 16.09
Sunt formații care vin cu multe instrumente, cu tone de echipamente și cu o echipă mare de tehnicieni. Sunt simfonii de Mahler pentru interpretarea cărora e nevoie de mai mult de 200 de oameni pe scenă. Bobby McFerrin (foto) a venit singur. A ieșit singur pe scenă, s-a așezat pe un scăunel și a început să cânte.

Ne-a arătat tuturor ce înseamnă de fapt one man show. Am înțeles, încet-încet, cum poți implica publicul într-un concert. Nu urlând „ridicați mâinile-n aer” sau cerându-i să bată din palme. Ci încurajându-l să cânte pe voci, explicându-i fără cuvinte ce anume vrei și nu subestimându-l.

Publicul a cântat și a dansat în sală, dar și pe scenă, a acompaniat sau a fost solist. M-am simțit uneori mândră de românii din public, iar alteori m-am mirat cât de lipsiți de inhibiții pot fi unii oameni când chiar nu e cazul. Dar a fost un show în adevăratul sens al cuvântului.

Muzical nu am avut nimic de reproșat. Am putut asculta și melodia „Blackbird” a formației Beatles și fragmente din Bach, „Bolero”-ul de Ravel și nu numai. Un moment al spectacolului a adus în scenă un trio de lăutari autohtoni. Am putut asculta astfel o variantă a celebrei piese „Minor Swing” a lui Django Reinhardt și, o surpriză chiar și pentru McFerrin, a melodiei „Don’t Worry, Be Happy”. Vocalistul american a fredonat armoniile care l-au consacrat și pe care nu le-a mai cântat în concert din anul 1988.
Andra Ivănescu