Arhivă : Cronici Înapoi

Freedom '89. Made in Poland

Publicat: joi, 11 Iunie 2009 , ora 14.02
În 11 iunie 2009 a avut loc la Ateneul român un concert prin care s-au sarbatorit doua decenii de la caderea comunismului în Europa Centrala si de Est. La eveniment au fost prezenti si Excelenta sa, Wojciech Zajaczkowski, Ambasadorul Poloniei în România, si Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu.

Invitati în compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" au fost doi muzicieni polonezi - dirijorul Antoni Witt si violonista Agata Szymczewska (foto).

Concertul a început cu lucrarea tenebroasa, plina de mister Visul lui Iacob de Krzysztof Penderecki. Pornind de la un fragment din Biblie, Penderecki încearca sa descrie frumusetea, dar si spaima inspirata de întâlnirea cu divinitatea. Acest început a fost unul potrivit temei - si anume comunismul si caderea lui.

A urmat Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra de Henryk Wieniawski. Interpretarea polonezei Agata Szymczewska a fost una plina de patos, dar care a avut si o anumita gratie. Drept bis am putut asculta o lucrare de virtuozitate a compozitoarei si violonistei Grazyna Bacewicz, intitulata Capriciu polonez.

Dupa spectaculosul Dans polonez de Wojcech Kilar, cu ritmurile sale pregnante, seara s-a încheiat cu Concertul pentru orchestra de Witold Lutoslawski, în care s-a putut observa aceeasi combinatie de stralucire, patos si tristete prezenta si în lucrarile de pâna atunci, trasaturi care poate nu spun ceva doar despre muzica, ci chiar despre poporul polonez.

Despre concertul din 11 iunie 2009, dar si despre importanta muzicii pentru viata fiecaruia dintre noi ne-a vorbit violonista Agata Szymczewska:

Muzica este viata mea, deci tot ce fac de când m-am nascut este legat de muzica. Si parintii mei sunt muzicieni si am fost mereu înconjurata de oamenii care cânta la un instrument, care studiaza muzica si o iubesc. În general, muzica e foarte importanta pentru noi toti, indiferent daca e muzica clasica, rock, hip-hop sau pop, nu conteaza stilul. Mereu avem muzica în jurul nostru si muzica ne defineste ca oameni, ne defineste perspectiva asupra vietii. Deci sunt fericita ca, desi exista atâtea tipuri diferite de muzica, tot exista oameni care iubesc muzica clasica, care vin la concerte, si de aceea cânt pentru ei, pentru cei care vin sa asculte.

Publicul a fost minunat. A fost o atmosfera minunata de când m-am urcat pe scena. Asta e de asemenea foarte important, sa simti ca oamenii o sa asculte ce ai de cântat. Când înca de la prima nota le-ai captat atentia. Sper ca s-au bucurat de muzica mea. Prin concertele mele din strainatate pot promova muzica tarii mele, Polonia. De aceea ma bucur ca am putut sa fac acest lucru si în România, pentru prima, dar sper nu si ultima data.
Andra Ivanescu