Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 27 Octombrie 2009 , ora 11.58
Recital de pian Rebeca Omordia - 27 octombrie 2009

Sala mica a Ateneului Român a gazduit în cadrul Stagiunii de marti seara, recitalul pianistei Rebeca Omordia.

Tânara artista este absolventa în 2002, a Liceului de arta craiovean "Marin Sorescu", apoi în 2006, a sectiei de pian a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, clasa profesoarei Dana Borsan.

Pentru studiile de master a beneficiat de o bursa Socrates-Erasmus la Conservatorul din Birmingham, pe urma si-a perfectionat arta pianistica în cursuri de maiestrie cu profesorii Gabriel Amiras, Michael Kahazevici, Dominique Merlet, Gerlinde Otto si Peter Donohoe.

Tânara pianista Rebeca Omordia a câstigat numeroase premii, dintre care mentionam: Premiul I la Concursul International "Beethoven" (Arad - 2007), Marele Premiu la Concursul National de pian "Ina Macarie" (Bucuresti - 2004), iar în 2005 a fost semifinalista a Concursului International "George Enescu", de la Bucuresti.

Rebeca Omordia a sustinut recitaluri în România, Anglia, Franta, Austria, si Finlanda si a concertat ca solista alaturi de orchestre, precum cele ale filarmonicilor din Arad, Oradea si Craiova, Orchestra Simfonica a Conservatorului din Birmingham, Ansamblul Thallein, Orchestra Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Astfel a colaborat cu dirijorii: Sabin Pautza, Ervin Acel, Modest Cichirdan, Radu Popa, Steven Clarke, Lionel Hill si Dorin Frandes.

În prezent, tânara artista este profesoara de pian la Conservatorul din Birmingham (Junior School) si la Academia de muzica din Aston - Birmingham.

Recitalul de la Sala mica a Ateneului Român din seara de 27 octombrie 2009 a cuprins ciclul de piese pentru pian Kreisleriana de Robert Schumann, Scarbo din Gaspard de la nuit de Maurice Ravel si Sonata de Bela Bartók.

Tânara pianista Rebeca Omordia a demonstrat o stapânire de sine, ce izvoraste din dorinta de a împartasi publicului prospetimea si sensibilitatea unui artist, dornic sa se exprime. Cânta cu inteligenta, fiecare nota este gândita, analizata, si mai ales "filtrata" de artista, care reuseste sa creeze o balanta între forta, si caldura exprimarii sale artistice. Tehnica impresionanta, maturitatea exprimarii, dar si momentele lirice extraordinare, au concurat la realizarea unui recital deosebit, apreciat cum se cuvine - cu calde aplauze - de publicul numeros de la Sala Mica a Ateneului Român.
Adriana Nitu