Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Irina Iacob, coordonatoarea programului AdMusicam

Publicat: luni, 18 Martie 2024 , ora 13.57


Irina Iacob, miercuri va avea loc un nou recital din cadrul seriei de concerte AdMusicam, intitulat „à la française". Înțeleg că tema propusă este muzica franceză, așa este?

Într-adevăr, vom avea un repertoriu exclusiv francez, pentru că ne dorim cu ocazia acestui concert să celebrăm Ziua Internațională a Francofoniei și 31 de ani din momentul în care România a devenit membru deplin al Organizației Internaționale a Francofoniei.


Ce program propuneți pentru acest recital?

În program vom avea o piesă solo pentru pian de Maurice Ravel - partea a IV-a din Miroirs, Alborada del gracioso, urmată de o altă piesă Ravel - Pavana pentru o infantă defunctă, în aranjament pentru flaut și pian. Apoi, un alt duo, de data aceasta Sonata pentru clarinet și pian de Francis Poulenc. Următoarea piesă este o compoziție modernă, a lui Bernard Andrès - Absidioles, pentru harpă solo. Vom reveni la duo-ul flaut-pian cu piesa lui Philippe Gaubert - Madrigal, iar în încheiere avem Cvartetul de coarde nr.1 de Camille Saint-Saëns.


Cine sunt protagoniștii recitalului?

Protagoniștii acestui recital sunt opt tineri muzicieni care au participat la diferite ediții AdMusicam - 2018, 2019 sau chiar de anul trecut. Îi avem pe flautista Ana Sireteanu, violoniștii Larisa Nicolae și Răzvan Păun, violista Teodora Boloca și violoncelistul Ștefan Ciceu, clarinetistul Marius Onică, harpista Ioana Catinca Mureșan și pe Fabiani Prcsina la pian.


Să vorbim puțin despre cum a evoluat de-a lungul celor șase ediții Programul AdMusicam.

Începând din 2016, când a avut loc prima ediție, programul nostru de pregătire de vară pentru tineri muzicieni a plecat de la un număr mai restrâns de participanți. În prima ediție am pilotat acest nou concept de pregătire în care ne-am axat, spre deosebire de alte masterclass-uri, nu numai pe pregătirea lor muzicală, ci și pe pregătirea lor pentru viața artistică și pentru a avea posibilitatea să-și gestioneze singuri cariera (cum se întâmplă pentru foarte mulți dintre ei) și, de asemenea, de a-i încuraja să dezvolte proiecte proprii pe lângă activitatea lor interpretativă.

Numărul participanților a crescut de la an la an. Ne-am îmbogățit cu seminarii noi pe lângă cele pe care le-am avut de la început și am reușit chiar anul trecut să avem, pentru prima dată, un concert final cu program orchestral integral.

O altă noutate a anului trecut a fost parteneriatul pe care l-am avut cu Liceul Republican de Muzică din Chișnău - facilitat, desigur, de Institutul Cultural „Mihai Eminescu" din Chișinău. Astfel, am avut participanți și din Republica Moldova și sperăm ca și anul acesta să primim tineri muzicieni de peste Prut.


Ce informații ne puteți dezvălui despre ediția de anul acesta a Proiectului AdMusicam?

Prin noile workshop-uri pe care le-am pregătit pentru dezvoltarea personală a muzicienilor, am reușit ca, în timp, o parte dintre ei să fie ajutați să-și dezvolte propriile proiecte - stagiuni camerale, proiecte independente, mini-festivaluri conexe domeniului. Unii dintre ei chiar s-au întors ca profesori la stagiul de pregătire din vară la câțiva ani după ce l-au absolvit. Și, de asemenea, o altă direcție în care am dezvoltat acest program a fost reluarea seriei de concerte AdMusicam după pandemie, în care putem să punem în aplicare ceea ce se studiază în vară și, de asemenea, să continuăm pregătirea muzicienilor pentru cariera lor în domeniu.

În stagiul de pregătire din această vară, care va avea loc la Centrul cultural „Palatele Brâncovenești" de la Mogoșoaia (ca în fiecare an, ei fiind partenerii noștri tradiționali) vom avea, ca și anul trecut, două concerte în Sala Scoarțelor de la muzeu și, de asemenea, concertul nostru tradițional final.

Pentru ediția din acest an a programului nostru de pregătire de la Centrul cultural „Palatele Brâncovenești" de la Mogoșoaia avem o noutate. Pe lângă participanții instrumentiști din acest an, vom deschide înscrierea și pentru tinerii studenți și absolvenți ai claselor de dirijat, până în 25 de ani.

Interviu realizat de Ana Sireteanu