Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alice Barb, directoarea Casei Artelor „Dinu Lipatti”

Publicat: luni, 18 Martie 2024 , ora 9.30

În perioada 19-23 martie în București va avea loc a VIII-a ediție a Festivalului "I Love Lipatti". Despre calendarul manifestărilor ne oferă mai multe detalii Alice Barb, director fondator al Centrului Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti din capitală.

Doamnă Alice Barb, în perioada 19-23 martie, în București, va avea loc a VIII-a ediție a Festivalului "I Love Lipatti". Cum ați gândit programul manifestărilor și cine sunt artiștii invitați să omagieze numele lui Dinu Lipatti?

Pentru că a fost o adevărată performanță să ajungem la cea de-a opta ediție, m-am străduit ca invitații noștri să fie, ca întotdeauna de altfel, de primă mărime și am reușit să fac un program, cred eu, foarte consistent în care, pe parcursul celor cinci zile de festival, pe scena din salonul de muzică al casei noastre, vor urca nu mai puțin de 20 de artiști din toate generațiile, care vor interpreta compozițiile lui Dinu Lipatti de nu mai puțin de 35 de ori. Eu cred că e o performanță și numele invitaților or să vă vorbească de la sine și despre calitatea interpretărilor lor.

Așadar, în prima seară, am invitat ca întotdeauna la fiecare ediție... deschiderea o fac cu tineri artiști. De data aceasta, am invitat-o pe marea soprană Elena Moșuc în calitate de conferențiar universitar, cu studenții de la clasa de lied care vor fi acompaniați de pianista Bogdana Grecova și care vor interpreta, fiecare dintre ei - pe lângă muzică internațională și muzică clasică românească - un lied de Dinu Lipatti, ceea ce e foarte important.

În a doua seară, avem un invitat de la Paris. Este vorba de pianistul Dimitri Malignan, cel care a absolvit Școala Cortot, care a și luat Premiul Cortot atât de legat de Dinu Lipatti și care va interpreta și el muzică românească și internațională; va începe cu două compoziții de Dinu Lipatti.

În a treia seară, îl avem ca invitat pe marele flautist Ion Bogdan Ștefănescu, care va interpreta și el Dinu Lipatti alături de compozitori români contemporani.

În următoarea seară, îl avem invitat pe pianistul Viniciu Moroianu, binecunoscut celor care-l iubesc pe Dinu Lipatti pentru că el este veteranul Festivalului nostru. L-am invitat la fiecare ediție și l-am convins să-și adauge la fiecare ediție în repertoriu noi compoziții de Dinu Lipatti, în așa fel încât acum trei ani am reușit să înregistrăm integrala compozițiilor pentru pian solo ale lui Dinu Lipatti în premieră mondială absolută - album pe care l-am lansat, a avut mare succes. Două discuri cu un booklet trilingv, s-a vândut foarte bine, a prezentat foarte mare interes și am ajuns anul trecut să scoatem o a doua ediție.

Și, nu în ultimul rând, sâmbătă - ultima seară de festival, 23 martie - o avem invitată pe soprana Elena Moșuc în calitate de solistă, care, împreună cu minunata pianistă Verona Maier, va interpreta și ea integrala liedurilor lui Dinu Lipatti. Și ea ca și pianistul Viniciu Moroianu... ei doi sunt singurii interpreți care au în repertoriu aceste două integrale, unicii interpreți din lume și eu mă mândresc cu acest lucru.

Și am reușit, de asemenea, ca anul trecut să înregistrăm cu Elena Moșuc și Verona Maier această integrală de lieduri pe un cd. În programul recitalului, ca și pe cd, veți putea asculta cele 9 lieduri compuse de Dinu Lipatti pe versuri de mari poeți francezi, cărora le-am alăturat cele 7 lieduri pe versuri de Clement Marrot de George Enescu.

Cam acesta ar fi programul muzical, dar Festivalul este foarte complex. Avem 5 proiecții de film - câte unul în fiecare seară, avem marea expoziție despre viața și cariera lui Dinu Lipatti, avem mini-biblioteca Casei Lipatti cu toate producțiile noastre culturale - două partituri noi, partiturile cu compozițiile pentru copii și partitura liedurilor lui Dinu Lipatti, dar într-o transcripție pentru voce de bariton pe care am comandat-o compozitorului Vlad Răzvan Baciu, ș.a.m.d.

Deci, 5 zile, vom vorbi, vom asculta, ne vom gândi, vom descoperi sau redescoperi nu doar pe cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor, ci și pe un mare compozitor despre care însuși profesorul lui de compoziție, Paul Dukas, în primul an de Conservator, când Dinu avea dor 15 ani, că Dinu Lipatti va fi un al doilea Enescu. Dar moștenirea pe care ne-a lăsat-o, de peste 50 de compoziții proprii și transcripții, trebuie să ajungă să fie cunoscută de câtre toți cei care iubesc cultura română și muzica clasică românească.


Ediția de anul acesta a Festivalului "I Love Lipatti" are o dublă semnificație. Pe de-o parte, împlinirea a 107 ani de la nașterea renumitului compozitor și pianist român, iar, pe de altă parte, Centrul cultural Casa artelor "Dinu Lipatti" din capitală aniversează 6 ani de la inaugurarea oficială. Privind în urmă, considerați că ați realizat tot ce v-ați propus atunci când ați pornit pe acest drum? Este muzica lui Lipatti suficient de cunoscută în rândul tinerilor?

Încă nu, dar asta nu ni se datorează nouă, ci profesorilor de la liceele de specialitate care nu deschid partiturile pe care noi le-am dăruit. Oricum, Dinu Lipatti, datorită eforturilor mele la Casa artelor din secorul 3, unde am început acest proiect, și festivalul, și tot ceea ce fac de ani de zile, categoric, astăzi, Dinu Lipatti este mult mai cunoscut decât era acum câțiva ani. Și, din acest punct de vedere, pot să vă spun cu mâna pe inimă că mi-am îndeplinit misiunea pe care mi-am asumat-o. Mai am un proiect și aș vrea că până la anul, când voi ieși la pensie, să reușesc să închei trilogia cd-urilor pe care vreau să le înregistrez, continuând să pun pe un al treilea cd toate celelalte compoziții pe care încă nu le-am înregistrat, în așa fel încât toți cei care doresc să-l cunoască pe Dinu Lipatti cu adevărat și în profunzime, în toată complexitatea lui de muzician de geniu, nu doar de pianist, ci și de compzitor, să aibă la dispoziție biografia lui pe care am pus-o în circulație, autobiografia fratelui lui, scrisorile pe care le-am scos în premieră mondială, apoi aceste trei cd-uri care să conțină înregistrată toată muzica lui. Partiturile erau deja tipărite, iar revistele noastre și toate materialele, calendarul zilnic al casei artelor "Dinu Lipatti", toate postările noastre, toate filmele noastre, înregistrările edițiilor de festival (spre exemplu) din perioada pandemiei, pe care nu am renunțat să le facem - le-am făcut pur și simplu online... am adunat mii de minute de muzică compusă de Dinu Lipatti și interpretată de artiști din întreaga lume. Am trimis compozițiile lui și cd-urile înregistrate până în Brazilia, până în America, au ajuns și în China, și în Japonia, peste tot. Am plantat mii de semințe în acești ani de când am creat proiectul Lipatti și, încetul cu încetul, aceste semințe încep să dea rod. Am fost vizitată de o mare soprană, Rodica Vica, venită special de la Viena ca să-i dăm partiturile și cd-ul și să introducă aceste lieduri în repertoriul ei.

Dinu Lipatti este cântat în străinătate aproape mai mult decât la noi, dar cred că acest lucru se va schimba și la noi. Toți cei care vin și ascultă la Casa Lipatti compozițiile lui Dinu Lipatti și nu le știau, le descoperă uluiți de frumusețea și complexitatea lor și promit să se aplece asupra lor, să le studieze și apoi să le prezinte publicului.

Cred că în timp cu toții vom descoperi că muzica clasică românească, pe lângă marele George Enescu, patriarhul muzicii noastre, mai are un compozitor de geniu și numele lui este Dinu Lipatti.

Interviu realizat de Ioana Țintea