Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Alexandra Conunova

Publicat: vineri, 8 Martie 2024 , ora 8.03

Sâmbătă, 9 martie 2024, violonista Alexandra Conunova este solista Orchestrei Filarmonicii bucureștene în concertul de mărțisor de la Ateneul Român. Cu această ocazie, muziciana din Republica Moldova împărtășește câteva dintre gândurile sale într-un interviu oferit Ioanei Țintea

Alexandra Conunova, proveniți dintr-o familie cu bogate tradiții muzicale. La vârsta de 6 ani ați început studiul viorii, iar de atunci ați evoluat pe importante scene internaționale. În ce moment al vieții dumneavoastre ați fost convinsă că acesta a fost drumul pe care doriți să îl urmați?

Cred că din primele clipe, din primele zile, din primele minute ale întâlnirii cu vioara, această conexiune s-a format și a fost foarte firească. Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă asta este ceea ce vreau să fac. M-am lăsat ghidată de părinții mei, de familia mea și n-am regretat niciodată, cu fiecare an ce trece simt tot mai mult că este într-adevăr o vocație, este o binecuvântare, îmi este drag și firesc să fiu pe scenă. Din punct de vedere spiritual, vioara este pentru mine o posibilitate de a da voie sufletului meu să se exprime, să cânte, să iasă în afara emoțiilor și să împărtășesc aceasta cu publicul meu.


Anul trecut, alături de violonista Patricia Kopatchinskaja ați fost decorată cu titlul onorific de artist al poporului al Republicii Moldova pentru activitatea artistică derulată în străinătate. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincție?

Este o mare bucurie și onoare de a fi apreciată în așa fel de țara mea, de poporul meu. Am și o fundație de caritate la Chișinău, deci sunt implicată în viața educativă, socială, culturală, artistică a Moldovei. Sunt ambasadoarea acestei țări și sunt foarte mândră.


Revenind la concertul de mărțișor de la Ateneul Român veți evolua alături de Orchestra Filarmonicii din București dirijată de Yuri Botnari, un muzician cu o amplă carieră internațională. Ați mai colaborat cu renumitul muzician?

Acest concert va fi prima colaborare cu dirijorul Yuri Botnari, deja ne cunoșteam, dar este și el moldovean și mă bucur nespus de mult să avem această primă colaborare. Dumnealui m-a invitat după ce ne-am întâlnit anul trecut la Chișinău, în cadrul festivalului Mărțișor și cred că de atunci această idee de a colabora împreună s-a și născut.


Veți interpreta Concertul în Re major pentru vioară și orchestră semnat de Piotr Ilici Ceaikovski, o partitură considerată din punct de vedere tehnic, o piatră de rezistență pentru un interpret. Ce anume v-a motivat să alegeți această lucrare?

Să vă spun sincer, nu a fost o motivație specială, dar cred că Ceaikovski este această muzică cu suflet rusesc, iar eu, în afară de faptul că sunt moldoveancă mai sunt și evreică și rusoaică, ucraineană, deci curge și sângele rusesc, iar această muzică îmi este foarte aproape și îmi pare că o redau destul de sincer și este ceva ce mă reprezintă.


Uitându-ne în urmă, cum a decurs pregătirea acestui opus? Când l-ați abordat prima dată?

Prima dată l-am cântat la liceu, așa că, deja de vreo douăzeci și ceva de ani ne tot dezvoltăm împreună, să zic așa.


Cum vă raportați la muzica lui Ceaikovski? Ce loc ocupă în repertoriul dumneavoastră creația acestui autor?

Muzica lui Ceaikovski este una dintre cele mai frumoase muzici. Este unul dintre cei mai importanți compozitori romantici ruși. Foarte mult am călătorit în Rusia când eram copil, precum și în România și așa cum am spus și mai devreme, această muzică mă reprezintă.


Am vorbit despre concertul de sâmbătă 9 martie de la Ateneul Român. După acest eveniment
când veți reveni pe scenele din România?

În România revin la Timișoara, Iași, Satu-Mare și la București anul acesta și anul viitor. Mai sunt programate și alte concerte. Urmăriți pagina mea web, Instagram-ul pe care sunt destul de activă și vă invit la toate evenimentele românești cu mare drag.


Interviu realizat de Ioana Țintea