Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concursul Internațional 'George Enescu', promovat în marile orașe din Europa

Publicat: duminică, 3 Martie 2024 , ora 12.44

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Artexim organizează o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea ediției a XIX-a a Concursului Internațional "George Enescu", în cele mai importante centre culturale europene. Primele evenimente - o conferință și un recital - vor avea loc luni, 4 martie, la Viena.

Vom afla mai multe informații de la Cristina Uruc, directorul Artexim. Bun găsit!

Bună seara, Lucian! Mulțumesc frumos pentru invitație!


Mă bucur să ne auzim. Așadar, ce se va întâmpla mai exact luni, în capitala Austriei?

Luni, în capitala Austriei, mă bucur să vă anunț că debutează seria de concerte și conferințe pe care o organizăm în vederea promovării Concursului Internațional "George Enescu", care va avea loc anul acesta între 31 august și 27 septembrie. Pentru că suntem încă în timp pentru a-l promova, dealine-urile de înscriere fiind pentru secțiunile instrumentale pe 10 mai, iar pentru sesiunea compoziție - 30 iunie, ne-am dorit împreună cu ICR, Ministerul Culturii și ambasadele reprezentative pentru România în țările în care vom susține acest turneu, să promovăm atât muzica lui Enescu, cât și câștigătorii Concursului Internațional "George Enescu" din edițiile anterioare. Astfel, această serie de concerte va începe pe 4 martie la Viena. Vom fi acolo împreună cu maestrul Cristian Măcelaru, cu excelența sa ambasadorul României în Republica Austria, domnul Emil Hurezeanu, cu doamna director al Institutului Cultural Român din Viena, și, alături de cele două câștigătoare - Alexandra Segal și Maria Marica - care vor interpreta lucrări de George Enescu, de Debbusy, de Schumann și Brahms. Așa că așteptăm atât comunitatea română din Viena, dar mai ales sperăm să avem o prezență considerabilă și consistentă și din partea comunității vieneze atât la conferința care va avea loc la sediul ICR, cât și în minunata Ehrbar Saal, la ora 19.00.


Și cum va continua acest turneu de promovare a Concursului Internațional "George Enescu"? Ce urmează după Viena?

După Viena va urma, foarte probabil, Madrid - Spania. Suntem în discuții cu Lisabona; Chișinău este deja confirmat pe 26 aprilie. Londra - Marea Britanie, vom merge la Royal Academy împreună tot cu Institutul Cultural Român din Londra și în parteneriat cu MAE și cu Ministetul Culturii, pe 27 aprilie. Deci, vom zbura de la Chișinău la Londra. Apoi, vor urma Budapesta, Bruxelles și alte metropole importante în care ne vom adresa atât comunității de studenți, cât și celor care sunt interesați de programul pe care festivalul îl va avea în ediția următoare - un program pe care nu îl vom dezvălui în totalitate, dar pe care îl vom prezenta ca perioadă, pentru a avea un teaser, lumea să fie atentă la ce se va întâmpla în concurs ca să afle și despre festival.


Ai vorbit deja despre înscrieri. Ele se pot face până în luna mai, iar pentru secția compoziție, până în 30 iunie. Cum arată până acum înscrierile?

După cum bine știm și suntem obișnuiți din edițiile anterioare, înscrierile în perioada ianuarie-martie sunt destul de subțirele, dar avem semnale foarte bune pentru că zilnic primim atât telefoane, cât și e-mail-uri. Colegele mele care sunt secretar de juriu și de concurs primesc zilnic e-mail-uri și telefoane cu întrebări referitoare la repertoriu, la logistica de venit la București ș.a.m.d. Deci, suntem optimiști că vom crește numărul de înscrieri față de ediția anterioară și cred că această serie de concerte pe care, împreună cu Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii, o organiză, cu siguranță va atrage din ce în ce mai mulți participanți. Pentru că este un proiect pe care ne dorim să-l derulăm pe mulți ani de-acum încolo.


Și, în plus de asta, în acest an, în 2024, Concursul Internațional "George Enescu" revine la formatul tradițional, după două ediții în care organizarea a fost adaptată la contextul pandemiei. Vor fi, de data aceasta, patru etape la București.

Da, se va desfășura integral la București, între 31 august și 22 septembrie. Mai avem un proiect pe care-l vom anunța chiar luna aceasta, între 23 și 27 septembrie, dar detaliile pentru ultima săptămână le vom da cu totul atunci când vom anunța proiectul.

Cele patru etape pentru secțiunea instrumentală revin la formula și la structura inițială, originală. Se vor desfășura la București. Prima etapă va găzdui și va accepta maximum 50 de concurenți, apoi vom trece la etapa a doua, cu 12, semifinală - 6 și finală - 3 concurenți, care vor cânta cu orchestra.

O noutate pe care aș dori să o menționez, pentru concursul de anul acesta, este că deschiderea și finala de violoncel vor fi acompaniate de Orchestra Națională Radio, pentru prima dată în această postură. Iar finala de vioară și finala de pian vor fi susținute și acompaniate de Orchestra Filarmonicii "George Enescu".


Cristina Uruc, rămâne, în acest caz, o invitație deschisă pentru a vorbi despre cel de-al doilea proiect, din 23 septembrie până în 27 septembrie. Până atunci, mult succes în acest turneu care, reamintesc, va începe luni, 4 martie, la Viena.

Să fie! Mulțumesc frumos!

Interviu realizat de Lucian Haralambie