Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Răzvan Rădos

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2024 , ora 10.20

Joi, 29 februarie, cele două coruri de copii ale Radiourilor din România și Bulgaria vor evolua într-un concert pe scena Sălii Radio. Mai multe detalii despre acest eveniment aflăm de la Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio:  

Răzvan Rădos, Corul de Copii Radio întâmpină Primăvara cu un concert-eveniment susținut împreună cu membrii Corului de Copii al Radiodifuziunii din Bulgaria. Cum s-a ajuns la această colaborare între cele două ansambluri?

Printr-un parteneriat între Radio România și Radiodifuziunea Bulgară. Suntem cu toții foarte entuziaști pentru că aceste ansambluri nu se întâlnesc des, și-atunci va fi, cu siguranță, un eveniment remarcabil la Sala Radio.

Corul de Copii al Radiodifuziunii Bulgare dirijat de doamna Venecia Karamanova este un ansamblu foarte, foarte bun, de la care noi ne inspirăm uneori. Pregătim fiecare câte un recital, dar copiii din Corul de Copii Radio și să meargă în sală ca să-i aplaude și să-i admire pe colegii lor.

Noi vom deschide concertul, primele 45 de minute, urmând ca dumnealor să-l încheie.


Vorbiți-ne, vă rog, despre programul pe care cele două coruri îl vor prezenta publicului de la Sala Radio.

Corul de Copii bulgar pregătește pentru concert multe lucrări compuse de maeștri bulgari, dar și, spre exemplu, un aranjament la Bohemian Rhapsody și alte câteva lucrări internaționale deosebit de valoroase.

Noi, Corul de Copii Radio, vom aduce pata de culoare din multe alte culturi, pentru că noi pregătim pentru luna aprilie, la Sala Radio, un concert inspirat din muzicile tribale de pe întreaga planetă, și am presărat puțin și în acest program câteva dintre titlurile muncii noastre prezente, ca o avanpremieră, dacă doriți.


Pe termen lung, ce ecouri credeți că va avea această primă colaborare între corurile de copii ale radiourilor din România și Bulgaria?

Câteodată, corurile urcă pe scenă și oficiază adevărate acte de cooperare - iată, de această dată, chiar diplomatică - prin vocile acestor minunați copii și sperăm în viitor la cât mai multe colaborări între toate ansamblurile radio din Europa.

Știm că era în trecut chiar o idee despre activități comune și noi așteptăm cu mare bucurie orice astfel de proiect care îi ajută pe copii să vadă cum se cântă în alte spații, să se bucure și să-i cunoască pe colegii lor din alte spații. Desigur, aceasta este și ideea centrală a muzicii corale - cooperarea.


Sunteți pe ultima sută de metri cu repetițiile pentru concertul de joi, 29 februarie. Cum simt cei mici acest proces intens de pregătire a unui concert și cum reușiți să-i motivați?

Ei sunt deja motivați, pentru că atunci când intră în Corul de Copii Radio știu la ce să se aștepte. O mare parte dintre ei vine în formula de concert din Atelierul "Școala de cor" unde noi deja punem bazele unei gândiri scenice. Spre exemplu, recitalul de joi seară îmbină pe scenă muzică, mișcare, alte elemente de scenografie, schimbări de costumație ș.a.m.d. Sunt multe de făcut pe scenă, dar toate se fac în acest context muzical deosebit și se leagă ca o poveste, cum ne place să spunem.

Așadar, facem o poveste pentru joi seară la Sala Radio.


După concertul de joi, ce cuprinde agenda Corului de Copii Radio? Ați menționat luna aprilie deja.

Pe data de 3 martie, este preselecție pentru atelierul "Școala de cor". Așteptăm copii cu voci frumoase și cu plăcere de a cânta, cu vârste cuprinde între 7 și 13 ani.

Mai avem câteva proiecte legate de repertoriul religios, în luna martie. Și, desigur, luna aprilie, cu marele nostru concert de la Sala Radio.

Interviu realizat de Ioana Țintea