Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Nicolas Dautricourt

Publicat: vineri, 23 Februarie 2024 , ora 12.46

Duminică, 3 martie, publicul meloman este invitat la tradiționalul Concert de Mărțișor organizat de Asociația SoNoRo și Radio România Muzical, ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție. Cu această ocazie, violonistul francez Nicolas Dautricourt, care se numără printre protagoniștii evenimentului, a stat de vorbă cu  Ioana Țintea.


Nicolas
Dautricourt, cu ce gânduri așteptați întâlnirea cu publicul de la Sala Radio?

În primul rând, mă bucur să pot cânta într-o sală așa de frumoasă, care are și o istorie bogată, plină de simboluri. În vizita mea anterioară din București am cântat în minunata sală a Ateneului Român. De fiecare dată când sunt invitat să evoluez în cadrul evenimentelor SoNoRo, Răzvan Popovici mă duce mereu în cele mai frumoase locuri din România. Așadar, sunt foarte încântat, entuziasmat, pentru că Bucureștiul este un oraș minunat și aștept cu nerăbdare să revin acolo.


Recitalul de la Sala Radio este
dedicat Mărțisorului, simbol al Primăverii, iar cu această ocazie veți interpreta pagini semnate de Grieg și Piazzolla, dar și opusuri mai puțin cântate, așa cum sunt cele "Trei madrigale pentru vioară și violă" de Bohuslav Martinu. Parteneri de scenă vă vor fi violistul Răzvan Popovici și pianista Shani Diluka. Cum percepeți dumneavoastră structura acestui program, cum ni l-ați descrie?

În fiecare program oferim un profil versatil, pentru a evidenția personalitățile diverse ale fiecărui interpret. Avem lucrări de Bruch, care sunt foarte romantice și sensibile. Noi nu vom fi de fiecare dată toți trei în același timp pe scenă - câteodată va fi doar pianista sau va fi formulă de duo - așa că este important prin programul ales să se evidențieze aceste schimbări care transformă scena într-un organism viu, mereu în mișcare, și cred că publicului îi va plăcea asta. Vom călători prin epoci și stiluri, cu lucrări romantice, dar și moderne. Chiar dacă vom fi doar trei muzicieni pe scenă, vom încerca să-i facem pe cei din sală să simtă că suntem sute!


Evenimentul de la Sala Radio marchează în același timp și deschiderea Turneului SoNoRo Conac, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XII. Cum găsiți importanța acestuia în spațiul cultural din țara noastră?

SoNoRo este o instituție mare. Cred că cei din România ar trebui să fie foarte mândri că au, bineînțeles Festivalul Enescu - un eveniment minunat în care am avut onoarea să fiu invitat. Alături de acesta, SoNoRo este, de asemenea, o realizare extraordinară datorită lui Răzvan Popovici, care a reușit să răspândească dragostea lui pentru muzică nu numai în București, ci și în locuri minunate din afara orașelor. Toate realizările sunt o reflexie a personalității lui extrem de generoase, cu deschidere la concepte noi. SoNoRo este parte din viața lui Răzvan! Scopul lui a fost și încă este să aducă muzica în marile orașe, dar și la sate. Așa cum am mai spus, Răzvan este un om minunat și a creat SoNoRo după propria sa imagine.


În interviul său despre Concertul de Mărțișor de la Sala Radio, acordat postului nostru, Răzvan Popovici a menționat că sunteți de asemenea și un minunat interpret de jazz și că ne putem aștepta la câteva surprize în această direcție. Aveți obiceiul de a include pagini de jazz în bis-urile pe care le oferiți publicului?

Răzvan este foarte amabil! Nu știu dacă sunt bun. Pur și simplu îmi place ideea de a putea distruge bariere în ceea ce privește lumea muzicală și asta mi se pare minunat. Un concert este grozav atunci când ai, așa cum am mai spus și mai devreme, o diversitate. Este asemenea unei societăți multiculturale cu oameni care sunt din diferite țări; este minunat să existe acest gen de melanj în lumea în care trăim. Un concert este expresia acestor concepții multiculturale! Există muzica scrisă, care este strictă, dar în același timp mai este și improvizația. Îmi place să explorez în această direcție și încerc de fiecare dată să includ sonorități diverse în programele mele. Când invităm publicul la concertele noastre, de fapt îl aducem într-o călătorie muzicală cu stiluri diferite și numeroase culori!

Interviu realizat de Ioana Țintea