Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului „Classic Unlimited”

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2023 , ora 13.16

Turneul Național de Pian "Classic Unlimited" ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție. Despre spațiile neconvenționale care vor găzdui concertele și nu numai, aflăm de la inițiatorul proiectului, pianistul Bogdan Vaida, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:

Domnule Bogdan Vaida, până pe data de 28 octombrie se derulează a VII-a ediție a Turneului "Classic Unlimited". În cele 6 turnee organizate până acum, ați prezentat muzică clasică în peste 50 de spații neconvenționale din țară și nu numai. Ați optat pentru mine de cărbune, librării, fabrici de mobilă și multe altele. Care este criteriul după care vă ghidați atunci când alegeți astfel de locuri?

Criteriul după care alegem locurile unde facem concertele este unul foarte simplu - mergem acolo unde există curiozitate și dorința oamenilor locului de a asculta muzică, de a găzdui un concert, de a ne primi.

Încă de la începutul proiectului, nu am căutat niciodată locuri excentrice sau spectaculoase, ci am căutat oameni care să dorească să asculte muzică. Bineînțeles că nu putem să mergem chiar oriunde, mai ales din motive logistice, dar acolo unde avem sentimentul că oamenii se bucură să ne primească și se bucură, mai ales de muzică, încercăm să mergem.


Ideea centrală din cadrul ediției de anul acesta este Rhapsody in Blue. Cum ați gândit alcătuirea programului astfel încât să împletiți muzica clasică și jazz-ul într-un mod armonios?

Tema proramului din acest an este "Influența muzicii de jazz în muzica clasică" și Rhapsody in Blue, cunoscuta piesă a compozitorului american George Gershwin, este centrul programului. Apoi, am inclus și un alt compozitor american, Aaron Copland și câteva piese din repertoriul clasic de Schubert și Pavana de George Enescu. Și apoi, trei piese de tineri compozitori clujeni, cărora le-am cerut să compună câte o piesă, cum își doresc ei, cu ideea de jazz. Ceea ce a ieșit se poate asculta la concert. Eu zic că este un program foarte interesant, pozitiv, e o muzică ce aduce ceva bun, vesel într-o lume care, mai ales acum, cred că are nevoie de așa ceva.


Portofoliul proiectului "Classic Unlimited" numără până în prezent 65 de concerte la care au participat mii de oameni. Ați inițiat proiectul din dorința de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg, după ce ați observat că în sălile de concerte ajung predominant persoane în vârstă. Simțiți o schimbare în rândul spectatorilor? Sunt tinerii mai interesați de astfel de evenimente?

Eu zic că da. Ce am vrut eu să fac nu a fost neapărat să fac muzica clasică mai accesibilă pentru oameni, ci doar să arăt oamenilor ceea ce pe mine mă fascinează în muzica clasică concret și am considerat că muzica este pentru toți oamenii, nu numai pentru cei care au o anumită educație sau care au obișnuința de a merge în sălile de concert. Și-atunci, am vrut să fac concerte și în locuri care nu intimidează pe nimeni, în care să nu se simtă obligați să meargă cu o anumită ținută sau cu anumite prejudecăți - asta a fost ideea. La concertele "Classic Unlimited" sunt atât oameni în vârstă, cât și oameni tineri, sunt și cunoscători de muzică clasică, sunt și oameni care probabil vin pentru prima dată la un concert, lucru care mi se pare foarte fain.


Unde vor avea loc următoarele concerte înscrise în agenda turneului?

Săptămâna asta mergem la Colonia Pictorilor de la Baia Mare - un loc foarte fain, un loc unde arta e la ea acasă. Apoi mergem pentru a doua oară la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației. Acolo am avut un concert anul trecut; e un loc cu o energie incredibilă, un loc care ar trebui vizitat de toți românii care au ocazia. E un loc foarte important pentru istoria noastră ca popor și pentru noi, ca oameni.

Apoi o să mai avem la Grădina Botanică din Jibou, tot un loc foarte fain, unde am mai avut un concert acum 2-3 ani. Și, în fine, la Cluj, acasă, într-un loc unde am fost invitați de niște prieteni, la Zazen. Concertul din 28 octombrie va fi la Palatul Cultural din Blaj.

Interviu realizat de Sarah Natsis