Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Laurențiu Dașcă, directorul artistic al Asociației Elite Art Club UNESCO

Publicat: joi, 20 Iulie 2023 , ora 11.00

În perioada 19-23 iulie, la Sibiu se desfășoară ediția cu numărul XIII a Festivalului Classics for Pleasure. Despre suita de evenimente ne vorbește Laurențiu Dașcă, inițiatorul proiectului și directorul artistic al Asociației Elite Art Club UNESCO, sub egida căreia se organizează festivalul.

Domnule Laurențiu Dașcă, ediția de anul acesta a Festivalului Classics for Pleasure poartă numele A Lasting Legacy. Care este semnificația din spatele alegerii acestei teme?

Festivalul ajungând la a 13-a ediție ne-am dorit să aducem o plus-valoare, fiind și un moment în care Sibiul a dorit ca festivalurile să crească în dinamică. Acest nume transpune dorința Asociației Elite Art de a lăsa o moștenire culturală de impact, cu reverberații la nivelul întregii societăți civile din zona Sibiului; pentru că avem public din toată zona Sibiului și din străinătate.


Cum arată, în linii mari, suita de evenimente înscrise în ediția cu numărul 13 a Festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu?

Vreau în primul rând să spun că ținta principală a festivalului este publicul tânăr. Ne dorim să formăm un public tânăr care să iubească muzica clasică. Și-atunci, am pornit de la muzici simple, elemente de educație, astfel încât, pe 19 iulie, avem concertul "Sounds of Reverance" (un concert tradițional ținut la Biserica Ursulinelor și care în perioada pandemiei a fost suspendat) susținut de un cvintet de alămuri din Sibiu, Tromba Felix, care va interpreta un repertoriu coral transpus pentru suflători.

Pe 20 iulie, concertul "Classics for Fun" are marca "Clasic e fantastic". Este un eveniment în care tânărul public sperăm să vină în număr cât mai mare și să descopere în mod inedit viața și opera celui care a fost geniul muzicii, Wolfgang Amadeus Mozart. Este un spectacol dinamic și interactiv în același timp.

Din 21 iulie, încep concertele în Piața Mare. Primul este "Scenery in Music" - o odă dedicată frumuseții peisajului natural din Sibiu. Este, în principal, muzică de film cu Orchestra Filarmonicii din Pitești dirijată de maestrul Cristian Lupeș, care este și manager al Filarmonicii Sibiu. O avem pe Gina Sandu solistă.

Pe 22 iulie este spectacolul "Everybody's Music" - un concept în care muzica clasică e văzută ca o forță unificatoare. Urmărește modelul orchestrelor de la Viena, pe care Strauss le-a făcut celebre, prin modul de a uni muzica, dansul și muzica de salon dar cu o sonoritate amplă. Aici îi avem soliști pe Florin Butnaru și Oana Șerban.

Iar în final, după cum știți, este celebrul concert marca "Proms of Delight", marcă Elite Art Club Unesco. Avem o distribuție de excepție. În primul rând, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, în acest an sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Și avem Paula Iancic și Antonela Bârnat, soprană și mezzosoprană, și tenorul Teodor Ilincăi care revine la Sibiu după o perioadă foarte fructuoasă în străinătate. "Proms of Delight", după modelul BBC Proms, este un spectacol 100% românesc ca și concept, după niște rețete internaționale.


Pentru cei care nu pot ajunge fizic la evenimente, vor putea urmări și online concertele?

Da, întotdeauna am avut streaming live din Piața Mare și vor putea urmări în timp real concertele.

Interviu realizat de Ioana Țintea