Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Mihai Cojocaru

Publicat: luni, 10 Iulie 2023 , ora 15.41

În perioada 11-15 iulie, la Sinaia se va desfășura Festivalul Internațional de Chitară clasică, cel mai vechi și recunoscut- eveniment din România dedicat acestui instrument. Despre programul Festivalului aflam de la chitaristul Mihai Cojocaru, care are și calitatea de director artistic al festivalului, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Mihai Cojocaru, în perioada 11-15 iulie se derulează Festivalul Internațional de Chitară Clasică de la Sinaia, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 40. Programul este structurat ca în fiecare an în trei mari secțiuni, recitaluri, concursuri și cursuri de măiestrie. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre suita de manifestări.

Festivalul de anul acesta împlinește într-adevăr 40 de ani. Nu este doar o cifră rotundă și impresionantă aș spune, în ceea ce privește festivalurile muzicale din România și din Europa de Est dedicate chitarei, festivalul de la Sinaia este cu siguranță unul cu o mare tradiție și care și-a câștigat pe drept cuvânt un renume internațional. Anul acesta revenim după câțiva ani de pauză datorați pandemiei și ne bucurăm să putem să ne adunăm din nou în ambianță atât de specială a orașului Sinaia și vom avea trei invitați străini. Este vorba de Carlo Marchione din Italia, Tanos Mitsalas din Grecia și Raphael Feuillatre din Franța. Sunt trei generații diferite de interpreți și muzicieni cu un CV absolut impresionant care vor oferi, de altfel, recitaluri foarte diferite din punct de vedere stilistic. În același timp aceștia vor susține și cursuri de măiestrie la care ne bucurăm că s-au înscris foarte mulți participanți dintre care mare parte vor participa și la concurs, concursul este împărțit pe categorii de vârstă și la categoria maeștrilor de la 18 ani în sus avem două etape și o concurență foarte serioasă. Avem și invitați din România. Ei sunt baza, ei sunt invitații tradiționali ai festivalului de la Sinaia. În primul rând, îl avem pe Liviu Georgescu care este organizatorul tradițional al festivalului de la Sinaia. Vreme de aproape 30 de ani a organizat acest festival. Este și primul câștigător al concursului de la Sinaia în 1983 și profesor al liceului "George Enescu". A crescut multe generații de chitariști. Domnul Georgescu va fi anul acesta pentru prima dată invitat. Este de altfel președintele de onoare al festivalului începând cu acest an. Alături de dumnealui avem pe Cătălin Ștefănescu, conf.univ. la Universitea de Muzică din București, îl avem pe Constantin Andrei de asemenea, conf. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și mulți alți invitați la rândul lor, profesori și soliști chitariști.


Referindu-ne la recitaluri, care sunt evenimentele de maximă
importanță pe care publicul nu trebuie să le rateze?

Ele vor avea întotdeauna loc seara, de la ora 19.00 la Biserica Catolică din Sinaia, care a fost foarte generoasă și ne-a deschis ușile pentru evenimentul nostru. Marți seară are loc recitalul de deschidere cu doi dintre foștii câștigători ai concursului internațional, este vorba de Ana Maria Bibescu și de Stan Zamfirescu, apoi cei trei invitați străini și sâmbătă după-amiaza de la ora 17.00 nu trebuie ratată gala și decernarea premiilor care va avea loc la Salonul de Muzică al Castelului Peleș, care de asemenea, în mod tradițional și foarte generos ne oferă acest spațiu privilegiat unde se poate face muzică în Sinaia.


Privind retrospectiv, cum descrieți importanța Festivalului Internațional de Chitară Clasică de la Sinaia, atât pentru spațiul muzical românesc, cât și pentru școala românească dedicată acestui instrument?

Practic, la Sinaia a început istoria modernă a chitarei clasice în România. Acest instrument putea fi învățat în perioada comunistă numai la școlile populare de artă. Din 1983, acest creuzet extraordinar de la Sinaia a coagulat toate energiile chitaristice din România din zona muzicii clasice și după revoluție a contribuit foarte mult la fondarea primelor clase de chitară clasică de la liceele de muzică și de la universitățile de profil. Generații întregi de chitariști din România s-au format practic la Sinaia unde au avut ocazia să cunoască interpreți consacrați și profesori de mare calibru din Occident care au venit, au cântat, au predat la Sinaia. Unii dintre acești tineri chitariști ulterior au și plecat în Occident pentru a studia, pentru a se perfecționa și sunt astăzi câștigători de premii internaționale, sunt la rândul lor profesori la școli importante din Europa și din Statele Unite. Așadar, Sinaia a fost și rămâne și astăzi, vrem să continuăm această tradiție platforma cea mai importantă de lansare și platforma educativă cea mai importantă în ceea ce privește contactul cu străinătatea chitaristică.

 

Interviu realizat de Ioana Țintea