Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul George Todică (III)

Publicat: miercuri, 10 Mai 2023 , ora 10.02

Pianistul George Todică, recompensat cu Premiului al II-lea la Concursul Internațional "George Enescu", ediția 2022, va susține sâmbătă, 13 mai, la ora 19:00, un recital pe scena mare a Ateneului Român. Evenimentul este organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera ca parte a proiectului Moștenitorii României muzicale și va fi transmis în direct de postul nostru de radio.

În cadrul unui recital, vă simțiți mai inspirat atunci când colaborați cu un alt muzician decât atunci când sunteți singur în fața publicului? Aș dori să amintesc, în acest context, parteneriatul dumneavoastră artistic cu soprana Charlotte Hoather, alături de care ați înregistrat 4 albume, cât și despre Chloe Piano Trio, din care faceți parte.

Unul din, probabil, marile regrete pe care le-am avut din tinerețe a fost că nu am cântat mai multă muzică de cameră din timp. Am descoperit colaborările cu alte instrumente și cu vocea doar din facultate și a fost, cred, a doua cea mai mare influență, pe lângă mentorii pe care i-am avut... a fost să învăț de la alți muzicieni care au alte instrumente. Chiar, de multe ori, când simt că am blocaje cu propriul meu studiu și nu mă pot inspira, îmi sun colegii să cântăm împreună și tocul revine imediat după o repetiție, după doar un concert. Așa că țin foarte mult la aceste colaborări.


Dincolo de muzică, ce alte activități vă aduc cele mai mari satisfacții?

Dincolo de muzică... sunt un băiat mai simplu. Îmi plac florile, plantele. Am un balcon plin de plante și țin foarte mult la ele. Și să petrec timp cu soția, bineînțeles.


Ce urmează în agenda dumneavoastră după recitalul din București?

Imediat după recital, am un concert cu soprana Charlotte Hoather. Cântăm un recital de muzică Schubert - Strauss - Grieg. După acest recital, toată energia mea se duce către un festival creat de mine și de trio-ul din care fac parte, Chloe Piano Trio - un festival în Greenwich, Londra, unde locuiesc. El va fi axat pe creația femeilor, poetelor și a femeilor care au avut influență în artă în general. Am ținut foarte mult să facem acest festival la care ne tot gândim de doi ani, dar pandemia ne-a pus piedici. Așa că așteptăm de mult timp acest moment.


Știu că derulați și o valoroasă activitate profesorală. Cum v-ați hotărât să faceți acest pas către domeniul pedagogic?

Mi-amintesc că asta a fost una din primele mele dorințe, de la 6-7 ani, să fiu de fapt profesor, nu să fiu pianist concertist; pentru că eu mă uitam la proprii mei profesori și îi stimam foarte mult. Dar, după aceea, nu m-am gândit că voi fi profesor decât acum câțiva ani, când am căutat puțină stabilitate. Predau acasă, la studenți, predau la o școală apropiată de mine. Foarte repede mi-am dat seama ce frumoasă este profesia de a învăța copiii să cânte la pian și de a le aduce bucuria de a înțelege muzica și de a face muzică. Așa că sunt foarte legat de ideea de a fi profesor.


Revenind la evenimentul din data de 13 mai, aș dori să vă întreb ce sentimente aveți în legătură cu acest recital și cu revenirea dumneavoastră în România, pe scena Ateneului Român, unde în 2022 ați fost recompensat cu Premiul al II-lea la Concursul Internațional "George Enescu"?

Este o absolută onoare să revin la Ateneu. Va fi a doua oară când voi cânta la București. Concursul Enescu a fost chiar debutul meu la București și la Ateneu. A fost un val de emoții pe care nu l-am simțit așa niciodată. Bănuiesc că îl voi simți din nou când mă voi întoarce în mai. Revin cu deplină bucurie și sunt onorat că am fost invitat și că reușesc să mă reîntâlnesc cu țara și cu publicul românesc.


Recitalul din data de 13 mai, de la Ateneul Român, se desfășoară sub egida "Moștenitorii României muzicale" și este realizat în coproducție cu Artexim. Cum apreciați importanța acestui eveniment?

În primul rând, apreciez foarte mult postul și grija pe care au avut-o Radio România Muzical și Artexim pentru mine, mai ales că sunt laureat de premiu II la Enescu. De multe ori în concursuri toată atenția se duce către premiul I, pe bună dreptate. Dar, am apreciat foarte mult susținerea, că m-au luat sub aripă ambele instituții și au colaborat pentru a face acest recital posibil. Așa că aștept cu nerăbdare - ei au foarte multe proiecte - să văd ce vor aduce anii următori.

Credit foto: Robert Piwko

Interviu realizat de Ioana Țintea